Foto: Drew Angerer/TT

Analys: Den som tror att döden i sig fäller Trump har sannolikt fel

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

”Jag tvekade en stund innan jag berättade. Min fästmö som bor i New York var ju redan orolig nog för coronapandemin som det var. Men det var till sist omöjligt att låta bli, särskilt som tv-sändningarna säkerligen skulle nå henne i alla fall”, skriver SVT:s Fouad Youcefi.

Fouad Youcefi

Reporter

Det var dagen då drönarbilderna från Hart Island i New York publicerades och visade hur man byggde diken för att kunna begrava de döda.

Diken för döda människor.

Coronapandemin

Få saker har skrämt New York-borna så mycket som just de bilderna. Och även om verkligheten inte var lika drastisk som bilderna först antydde så hände något i New York efter de bilderna.

Nästan alla började bära ansiktsmasker. Politiker började kritisera ultraortodoxa judiska grupper som valt att samlas trots förbudet. New Yorkborna gick man ur huse (eller snarare man i huse) och visade sitt stöd för vårdpersonal.

Stanna hemma

Under sista veckan i mars och första veckan av april reagerade också resten av USA närmast simultant. Delstat efter delstat införde regler som i många andra länder sannolikt skulle ha kallats för utegångsförbud. I USA har de kallats för stanna-hemma-regler. Ingen ville bli det nya New York och ”the land of the free” har sällan låtit mer avlägset än just då i USA.

Men det är nu, när dödstalen ser ut att äntligen börja dala åtminstone i New York, som den djupt splittrade partipolitiken gör sitt intåg igen. Vi ser redan prov på det. Den presumtiva presidentkandidaten för demokraterna Joe Biden tar nu varje chans att kritisera presidenten. Och USA:s president själv döpte sitt program för att återväcka den amerikanska ekonomin igen för ”Opening up America Again”. Klingar det bekant?

Ekonomin blir avgörande

När valrörelsen snart kommer igång igen så kommer hanteringen av coronaviruset att vara ytterligare en polariserad fråga i USA. Antalet dödsfall i USA kommer därför sannolikt inte att bli avgörande. Inte heller bilderna på diket på Hart Island.

Nej, det är vad som händer med ekonomin de närmaste månaderna – och med de 22 miljoner amerikaner som förlorat sina arbeten – som lär påverka amerikanernas fortsatta förtroende för Donald Trump allra mest.

Utrikesbyrån publiceras varje onsdag kväll på SVT Play. Det sänds också i SVT2 onsdagar 22.15.  

Programledare: Johan Ripås.  

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet