Jimmy Morales, Guatemalas president. Arkivbild. Foto: TT

Analys: ”Den svenska regeringens tålamod med Morales styre håller på att tryta”

Publicerad
Analys ·

Utrikesminister Margot Wallströms beslut att kalla hem Sveriges ambassadör i Guatemala är det senaste kapitlet i en långdragen maktkamp där president Jimmy Morales gjort FN:s kommission mot korruption – och på så sätt även huvudfinansiären Sverige – till sin främsta fiende.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

Jimmy Morales valdes till president 2015 med löften om att utrota korruptionen i landet. Men snart riktades allvarliga anklagelser om korruption mot Morales själv.  

FN:s kommission mot korruption i Guatemala (CICIG) har tillsammans med det guatemalanska rättsväsendet inlett rättsprocesser mot Morales som anklagas för illegal kampanjfinansiering i samband med presidentvalet 2015.  

Och korruptionsanklagelser riktas även mot personer i Morales närmsta krets, däribland presidentens son och bror samt flera nära medarbetare.  

Skandalerna skakade om Guatemala och fick dramatiska konsekvenser för Morales popularitet som snabbt sjönk från 89 procent till 19 procent.  

Kompass retade upp regeringen 

I maj 2018 meddelade Guatemalas utrikesminister Sandra Jovel på en presskonferens att Sveriges ambassadör Anders Kompass borde skickas hem eftersom han lagt sig i landets inre angelägenheter. 

Bakgrunden var att Kompass överlämnat en donation på 9 miljoner dollar till CICIG och höll ett tal där han pekade på korruptionen i det guatemalanska samhället vilket retade upp den guatemalanska regeringen. 

Försöker stoppa FN:s kommission 

Anders Kompass har trots konflikten kunnat fortsätta verka som Sveriges ambassadör i Guatemala. Samtidigt har Morales regering gjort situationen allt mer omöjlig för CICIG.  

I september förbjöd Guatemala regering colombianen Iván Velásquez – som leder CICIG:s arbete på plats – att resa in i landet. Velásquez tilldelades kort därefter tillsammans med Guatemalas riksåklagare det alternativa Nobelpriset ”Right Livelihood Award”.  

”En markering mot Guatemala” 

Att utrikesminister Wallström nu i ett pressmeddelande beskriver valet att kalla hem Kompass för konsultationer med orden ”beslutet skall ses som en markering mot Guatemala” tyder på att den svenska regeringens tålamod med Morales styre håller på att tryta.  

Guatemala är ett viktigt land för svenskt bistånd och Sverige har satsat över 270 miljoner kronor på att stödja CICIG:s arbete mot korruption.  

Majoritet lever i fattigdom 

Guatemala har fortsatt avgrundsdjupa sociala klyftor där tre av fyra guatemalaner inte tjänar tillräckligt för att kunna tillgodose sina grundläggande behov.  

Bara någon timme efter nattens beslut att kalla hem Anders Kompass började det komma reaktioner från Guatemala. På sociala medier uttrycker guatemalaner oro över att konflikten med Sverige visar på hur Morales isolerat landet från omvärlden.

Guatemala väljer väg

2019 är ett ödesår för Guatemala. Landet ska i sommarens presidentval utse en efterträdare till Jimmy Morales och i september löper CICIG:s mandat ut. 

Guatemala står därför inför ett vägskäl där det kommer att avgöras om framtiden ska fortsätta präglas av korrupta maktstrukturer eller om landet med hjälp av ett fristående rättsväsende ska kunna göra upp med sin historia. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.