Antiamerikanska demonstranter i Teheran hyllar Irans ledare Khamenei och Solimanei, den dödade befälhavaren för revolutionsgardet. Foto: Abedin Taherkenareh, EPA/TT

Analys: ”Dödade en av Irans mäktigaste män: Allvarlig upptrappning mellan USA och Iran”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Drönarattacken mot Bagdads flygplats tidigt i morse är en allvarlig eskalering mellan Washington och Teheran.

Genom den dödliga attacken mot generalmajor Qassem Soleimani valde Donald Trump att ta ett steg som flera amerikanska presidenter före honom avstått från, i rädsla för att det skulle kunna leda till ett krig mellan USA och Iran.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Soleimani var en av Irans mäktigaste män. Som chef för det iranska revolutionsgardets specialstyrka al-Quds var han arkitekten bakom ett stort antal av Irans militära operationer under de senaste 20 åren.

I många år har han varit belagd med sanktioner från EU och USA som har definierat honom som terrorist. Hans död är ett hårt slag mot Iran vid en tidpunkt när de politiska spänningarna i Mellanöstern är extremt höga.  Irans högsta ledare Ayatollah Ali Khamenei utlyste omedelbart tre dagars landssorg och säger att kraftfulla hämndattacker väntar.

”Tändade gnista”

Även Iraks premiärminister fördömer händelsen. Förutom Soleimani dödades bland annat den irakiske milischefen Abu Mahdi al-Muhandis, en av de högsta ledarna inom milisgruppen Hashed al-Shaabi som har stöd av Iran. Iraks premiärminister Adel Abdel Mahdi menar att den amerikanska attacken mot militärkortegen i Bagdad är ett brott mot villkoren för USA:s militära närvaro i Irak och att den kan ”tända gnistan till ett förödande krig”. I morgon lördag ska Iraks parlament samlas för ett särskilt möte.

Attacken mot Soleimani i Bagdad kommer efter några omskakande dagar då Irak kastats in i en allvarlig kris. Usa:s försvarsdepartement pekar ut Soleimani för att ha godkänt en raketattack i förra veckan vid en irakisk militärbas nära Kirkuk i Irak där en amerikansk medborgare dödades och fyra amerikanska soldater skadades. Efter attacken svarade USA med flera flyganfall mot den Iranstödda shiamilisen Hizbollah-brigaderna i Irak. 25 personer dödades vilket ledde till våldsamma protester utanför USA:s ambassad i Bagdad som på nyårsafton stormades av demonstranter.

USA uppmanar nu amerikanska medborgare som befinner sig i Irak att fortast möjligt lämna landet.

Ökad oro och lidande

Soleimanis död har öppnat ett nytt kapitel i den allt mer konfliktfyllda relationen mellan USA och Iran. I mitten står Irak vars politiker har lojaliteter till båda länderna och som redan skakas av en akut politisk kris med stora folkliga protester.

Risken för terrorattacker i världen ökar. Oljepriserna stiger. Och mycket tyder på att Iraks befolkning kommer att få genomgå ännu mer lidande när konflikten mellan stormakterna nu eskalerar.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.