USA:s president Donald Trump och Storbritanniens drottning Elizabeth. Foto: Andrew Harnik/AP/TT, Peter Nicholls/Reuters/TT

Analys: ”Trump besöker ett land i politisk kris”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det är höjdpunkten på hans presidentskap. Ända sen han valdes har ett skimrande statsbesök hos brittiska drottningen varit en stark önskan hos Donald Trump. Men inför sin avresa har han lyckats skapa rejält dålig stämning. På bara några dygn har han förolämpat brittiska kungahuset, lagt sig i brittisk inrikespolitik och blivit kallad för ”1900-talsfascist” av Londons borgmästare.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

I USA är det brittiska hovet sinnebilden för det mest förnäma, den ärvda, smakfulla och diskret lyxiga utövningen av tidlös makt, något som djupt fascinerar Donald Trump. Hela familjen åker med till London, hans fru Melania och hans fyra barn.

På måndag blir det kortege genom Londons gator, röda mattan rullas ut vid Buckingham Palace. Där ska Donald Trump med familj äta lunch med drottning Elisabeth, prins Charles och hans söner.

Men risken är att Donald Trumps tidigare sexistiska uttalanden kommer lägga sordin på stämningen under kristallkronorna. Detta eftersom prins Harrys hustru, amerikanskfödda Meghan Markle , uteblir.

I en intervju med brittisk press inför avresan har Donald Trump kallat henne elak, ” nasty”, eftersom Meghan Markle 2016 sade hon tänkte flytta till Kanada om Donald Trump blir president. Hon har kallat Trump för kvinnofientlig.

Borgmästaren: ”Obrittiskt”

Förolämpningarna har de senaste dagarna haglat över Atlanten. Aldrig har två så gamla och ärevördiga allierade utväxlat så många kränkande tillmälen.

I en uppseendeväckande ledare i tidningen Observer publicerad i dag, söndag, rasar Londons borgmästare Sadiq Khan (Labour). Han menar att det är ”obrittiskt” att rulla ut röda mattan för Donald Trump.

Khan radar upp Donald Trumps uppmärksammade utspel, att Donald Trump bland annat utnyttjade terrordåden i London som argument för sitt inreseförbud för muslimer och har kritiserat borgmästare Khan för hans sätt att hantera terrordåden i sin egen stad.

Donald Trump har dessutom retweetat en video från brittiska ultrahögern.

Väntas massiva demonstrationer

I sin ledare kopplar Sadiq Kahn ihop Donald Trump med Europas just nu framgångsrika högernationalistiska ledare som Marie le Pen, Victor Orbán och Matteo Salvini . Han kallar dem för ”1900-talsfascister” som med nya maktmedel splittrar och hotar demokratins kärnvärden.

”Vi kommer ångra detta statsbesök och inse att vi ställde oss på fel sida av historien” menar Kahn som uppmanar premiärminister Theresa May att ta avstånd från Donald Trumps politiska åsikter.

Det är unikt med ett sådant politiskt anfall, men det sker i en tid då det politiska landskapet snabbt ritas om och där polariseringen ökar. Med sina förolämpningar bidrar Donald Trump till att ytterligare splittra det brittiska samhället. Sadiq Kahns oförsonliga tonläge hjälper inte till.

På gatorna väntas massiva demonstrationer mot statsbesöket.

Mer polariserat än någonsin

Donald Trump besöker ett land på knä, ett land i politisk kris. Theresa May tar emot Trump samtidigt som hon gör sina sista dagar som premiärminister.

Efter EU-valet är landet mer polariserat än någonsin. De senaste dagarna har opinionsmätningar visat att Brexitpartiet och Liberaldemokraterna, de partier som i det brittiska valsystemet traditionellt hamnat efter Labour och Tories, nu ligger högst i opinionsmätningarna.

Landet är skakat i sina grundvalar, många menar att detta är början till slutet för det brittiska valsystemet med enmansvalkretsar. I ett system mer likt det svenska skulle de liberala och gröna tillsammans just nu bli större än både konservativa och socialdemokrater.

Trump: ”Talangfull kille”

Ett statsbesök syftar till att bekräfta vänskapen och samarbetet mellan två länder. I denna såriga tid skulle Donald Trump kunna välja den försonliga och taktfulla linjen mot en vän i kris. Istället väljer han att att kritisera den skadskjutna och avgående premiärministern.

I sin intervju med brittisk press säger han att May skötte förhandlingarna med EU dåligt, att hon borde pressat EU så de insåg att de hade ”något att förlora”. I nästa mening säger Donald Trump att han anser att Nigel Farage, som med sitt Brexitparti fick över 30 procent i EU-valet, nu borde leda utträdesförhandlingarna med EU.

Dessutom uttalar USA:s president en önskan om vem som ska efterträda Theresa May. Inte överraskande anser han att förre utrikesministern Boris Johnson är en ” talangfull kille” som skulle passa utmärkt som premiärminister.

Det fick Mel Stride, Torypartiets gruppledare i det brittiska parlamentet, att skarpt markera. ”Donald Trump utser inte Storbritanniens nästa premiärminister”.

Vill ha frihandelsavtal med USA

Flera gånger har Trumps planerade statsbesök ställts in eller nedgraderats till ett arbetsmöte. Men nu handlar det om en desperat önskan från britternas sida om ett frihandelsavtal med USA.

Ett Storbritannien som lämnar EU vill ha USA som sin främsta handelspartner. Theresa May kommer att svälja förnedringen. Hon kommer än en gång lova USA allt britterna har att erbjuda i form av ekonomiskt och militärt samarbete.

Samtidigt har Donald Trump visat att han inte är någon förtroendeingivande vän när det gäller handelsavtal. Trumps senaste utspel är att hota Mexiko med handelstullar redan från 10 juni om de inte omedelbart stoppar den illegala invandringen.

Återgäldar inte smickret

I ett 18-sidigt dokument har USA skissat på sina krav för att ingå ett avtal med Storbritannien. Läsningen var en kalldusch. Britterna varnas bland annat för ett alltför intimt samarbete med Kina och för att konkurrera med amerikanska jordbruksprodukter.

Nästa gång kan det mycket väl vara Boris Johnson som är den brittiske premiärminister som Trump möter. Där kan han stöta på tufft motstånd. Boris Johnson återgäldar inte Trumps smicker utan har kallat Donald Trump för en ”okunnig person olämplig att inneha presidentposten i USA”.

Det som en gång var vår tids mest stabila globala samarbeten- den transatlantiska axeln- kommer att fortsätta att halta så länge USA:s president heter Donald Trump.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.