USA:s president svarade inte på frågor under presskonferensen utanför Vita huset men lämnad besked om USA:s syn på Hongkong. Foto: SVT, Win McNamee/Getty Images/AFP

Analys: ”Kommer lämna stort hål i WHO:s plånbok”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Många reportrar var samlade i Vita husets rosenträdgård idag. Med upplopp i flera städer i USA och ett storbråk med sociala mediejättar väntade sig många att få ställa frågor till presidenten, som kallat till presskonferensen. Men Donald Trump tog inga frågor.

Fouad Youcefi

Reporter

Istället kom besked som innebär en signifikant skillnad i USA:s syn på Hongkong. USA:s nya hållning: Hongkong kan inte längre anses vara autonomt från Kina.

Men först om det andra beskedet, att USA lämnar världshälsoorganisationen, WHO. Det kommer att lämna ett stort hål i plånboken för Generaldirektören, doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus. Mycket lite talar för att andra donatorer skulle kunna skjuta till tillräckligt mycket pengar för att WHO inte ska behöva skära ner i verksamheten. Att USA lämnar innebär också legitimitetsproblem för WHO som behöver brett stöd för att kunna verka på några av de politiskt mest känsliga platserna i världen.

Coronapandemin

Men på många sätt var WHO-beslutet bara en försmak. För Trumps besked om Hongkong var också ett dramatiskt sådant.

När Kina tog över Hongkong från Storbritannien 1997 lovade man att låta territoriet ha autonomi från det kinesiska styret i 50 års tid. Autonomin gjorde att USA ville behålla ungefär samma relationer till Hongkong som man haft när det var brittiskt protektorat och en lag röstades igenom 1992 som säkerställde just det.

Slopar undantag för Hongkong

Det är den lagen och den relationen till Hongkong som Trump nu vill riva isär, med få undantag. Trump meddelade att Hongkong framöver ska omfattas av handelsavtalet mellan Kina och USA och inte undantas, att utlämningsavtalet mellan USA och Hongkong ska sägas upp eller förändras, och att man ska se över inreseregler för medborgare i Hongkong.

Relationerna mellan USA och Kina har varit mycket kyliga den senaste tiden trots att länderna enades om ett handelsavtal så sent som i vintras. I samband med att viruset började spridas i Kina lovordade president Trump sin kinesiske motsvarighet Xi Jinping för hans ansträngningar och transparens i arbete med viruset. Sedan dess kan man säga att det varit andra tongångar från Vita huset.

Inga besked om hur och när

Om några andra länder i världen kommer att följa efter USA:s exempel och förändra relationerna till Honkong återstår att se. Likaså hur världsmarknaderna kommer att reagera när de öppnar igen på måndag. Kanske beror det också på hur president Xi Jinping svarar. Nu undrar många hur förändringarna som Trump meddelade idag praktiskt ska genomföras och när.

Det fick inte reportrarna i Vita husets rosenträdgård svar på idag.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet