Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och USA:s president Donald Trump möttes i Washington på måndagen. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Analys: Ensidig entusiasm över Trumps fredsplan

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Århundradets deal. I två år har USA:s president Donald Trump talat om sin kommande plan för fred i Mellanöstern. Men när detaljerna presenterades nu i kväll var entusiasmen ensidig.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Stora ord har föregått kvällens presskonferens i Vita huset. Att skipa fred i en av världens mest svårlösta konflikter skulle enligt Trump bli ”enkelt”. Men när planen presenterades i kväll var palestinierna inte med.

Ända sedan Trump-administrationen flyttade sin ambassad till Jerusalem och erkände staden som Israels odelade huvudstad bojkottar palestinierna Washington. Istället gavs de ett ultimatum: att acceptera villkoren eller ställas inför fullbordat faktum.

Inför mötet i Vita huset ikväll har Donald Trump haft separata träffar med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Benny Gantz, Netanyahus rival i det kommande israeliska valet. Genom att bjuda in både Netanyahu och hans rival Gantz till Vita huset ville Trump få löfte om israeliskt stöd för sin plan redan innan den gjordes känd för omvärlden. 

Hur ser planen ut?

Enligt planen kommer palestinierna få tillfälle att ”uppnå en oberoende egen stat” – men villkoren palestinierna först måste möta är fortfarande okända. En framtida palestinsk huvudstad ska ligga i en förort till Östra Jerusalem, men Jerusalem kommer enligt planen vara Israels odelade huvudstad där Israel har kontroll.

Palestinierna får, om de möter kraven, 50 miljarder dollar i satsning på jobb och infrastruktur – och fortsatt tillgång till Tempelberget som är heligt för flera religioner. Under senare år har israelerna ökat byggandet av bosättningar på ockuperad mark på Västbanken och i Östra Jerusalem. Enligt fredsplanen får israelerna behålla alla sina bosättningar på Västbanken. Under de kommande fyra åren ska ett stopp för nya bosättningar införas. 

Rätten att återvända

De palestinska flyktingar som flydde undan kriget när staten Israel bildades och i dag lever på olika håll i Mellanöstern med sina anhöriga får enligt Trump-administrationens plan inte rätt att återvända.

Palestiniernas president Mahmoud Abbas kallade under tisdagskvällen fredsplanen för en ”konspiration”. Den palestinske premiärministern Mohammad Shtayyeh menar också att Trump och Netanyahu använder planen som en distraktion för de problem de båda ledarna brottas med på hemmaplan.

Planen presenteras parallellt med att riksrättsprocessen mot Donald Trump fortsätter, samtidigt som Benjamin Netanyahu hotas av åtal för korruption. Båda ledarna är dessutom mitt uppe i varsin valrörelse. Israel går till nyval den 2 mars, i USA är det presidentval den 3 november. 

Ändrad politik

USA:s politik gällande Israel-Palestina-konflikten har lagts om under Donald Trumps tid på presidentposten. Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytten av ambassaden från Tel Aviv väckte stor uppmärksamhet, liksom beslutet att erkänna Israels styre över de ockuperade Golanhöjderna för ett år sedan.

USA har också stoppat stödet till FN:s organisation för palestinska flyktingar UNRWA. Under tiden har den palestinska myndigheten brutit dialogen med Washington och meddelat att man inte längre ser USA som en trovärdig medlare i framtida fredsförhandlingar. I november förra året meddelade USA:s utrikesminister Mike Pompeo att USA inte längre betraktar de israeliska bosättningarna på Västbanken som ett brott mot internationell lag. 

Kollapsade fredssamtal

De israelisk-palestinska fredssamtalen kollapsade 2014. FN och majoriteten av världens länder stödjer idén om en tvåstatslösning – en framtida oberoende palestinsk stat sida vid sida med Israel. Ordet tvåstatslösning nämns i fredsplanen – men den stat som palestinierna föreslås få är demilitariserad och utan befogenheter stater vanligtvis har.

Palestinska ledare som avfärdat planen redan innan den lades fram håller fast vid att ingen fredsplan kan fungera utan dem. Om planen kommer att leda till fred är tveksamt. I Israel ses den av många som en present till premiärminister Benjamin Netanyahu inför den valrörelse han nu står mitt i.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.