Foto: TT

ANALYS: ”Att få flest röster räcker inte”

Publicerad

ANALYS · Att få flest röster räcker inte för att vinna ett israeliskt val. Efter det andra valet på mindre än ett halvår är det fortfarande oklart vem som kan bilda regering.

Stina Blomgren

Mellanösternkorrespondent

Konfettin uteblev på de stora partiernas valvakor i Tel Aviv inatt. 

För efter en frenetisk valkampanj framstår varken den sittande premiärministern Benjamin Netanyahu eller hans främste rival Benny Gantz som någon tydlig segrare. 

”Folkomröstning om Netanyahu”

Valet har setts som en folkomröstning om Benjamin Netanyahu själv.

Och det oklara valresultatet i sig framstår som ett förödmjukande slag för ”Bibi”. 

Israels längst sittande premiärminister valde att upplösa parlamentet i våras, hellre än att låta sin motståndare den tidigare arméchefen Gantz försöka bilda en koalitionsregering.  

De senaste veckorna har Netanyahu lett en intensiv valkampanj med målet att kunna bilda en nationalistisk högerkoalition tillsammans med Israels två ultraortodoxa partier. 

”Lieberman kungamakare”

Inget part har någonstans fått egen majoritet i ett israeliskt val. Det gäller att kunna bilda en koalitionsregering. Och där ger Netanyahus politiska erfarenhet honom en fördel, även om det i skrivande stund ser ut som att Benny Gantz parti Blått och vitt fått något fler röster än Netanyahus Likud.

Men precis som efter valet i våras så behåller den ryskfödde högernationalisten Avigdor Liebermans parti Yisrael Beitenu rollen som vågmästare. 

Liebermann som för bara ett år sedan var Netanyahus försvarsminister har svurit att endast medverka i en samlingsregering där både Gantz ”Blått och vitt” och Likud ingår.

Han vill inte samarbeta med de religiösa och ultraortodoxa partier som Netanyahu hoppats kunna bilda regering tillsammans med, och han kräver ett stopp för ultraordodoxa judars undantag från den allmänna värnplikten. 

”Netanyahus framtid på spel”

Liebermanns krav på en samlingsregering sätter Netanyahus politiska överlevnad på spel. Den tidigare överbefälhavaren Benny Gantz har sagt att han vägrar sitta i samma regering som Likud om inte Netanyahu byts ut. 

Inom de närmaste veckorna väntas åtal väckas mot Netanyahu i tre stora korruptionsmål. Ett formellt åtal skulle öka trycket på Netanyahu att stiga åt sidan om han inte har immunitet. 

Inom de närmaste dagarna väntas Israels president Reuven Rivlin utse en kandidat att bilda regering. Om den förste kandidaten inte lyckats inom sex veckor kan en annan kandidat få chansen. I teori kan nyval utlysas efter det. Men ett tredje val är något få vill se i Israel i dagsläget. 

”Jag tror inte någon är beredd att ta risken med ett tredje val, inte ens Netanyahu. Kanske är det dags att säga adjö” skriver kolumnisten Nehum Barnea i den israeliska dagstidningen Yediot Ahronot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.