Premiärminister Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn. Arkivbild. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Analys: ”Ett slag i ansiktet på Tories och Labour”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

När man ska sammanfatta de brittiska lokalvalen står ett ord i eldskrift. Ja, ni har säkert redan gissat vilket: brexit. En i många fall förbannad, utled och besviken väljarskara har straffat ut de politiska antagonisterna konservativa Torypartiet och Labour på grund av deras respektive hantering av brexitprocessen.

Anna-Maja Persson

Reporter Storbritannien

Därför är de två största partierna i Storbritannien också de största förlorarna i torsdagens lokalval. I stället har Liberaldemokraterna gått starkt framåt, De gröna och flera oberoende kandidater likaså.

Torypartiets jättetapp var väntat. Konservativa politiker både på hög och låg nivå har anat varthän det lutat och varnat för obehagliga resultat.

Upprörda väljare

En del har till och med vägrat kampanja medan andra har bitit ihop och gått ut och knackat dörr. Där på tröskeln i mötet med väljarna har det varit upprörda känslor, det har många vittnat om.

Och frågorna har inte handlat om sophantering eller subventionerade hyresrätter, utan om brexit. ”När ska Theresa May fatta att det är dags att ge upp? När ska ni leverera det folket röstade ja till 2016, att Storbritannien ska lämna EU?”

Även oppositionen tappade

Det var inte lika självklart att också det största oppositionspartiet Labour skulle tappa mandat och hamna bland valens förlorare. Men så blev det.

I sina analyser pekar de brittiska kommentatorerna ut partiledaren Jeremy Corbyns ” brexit fudge” som en av orsakerna. Och då menar de inte den där mjuka kolan utan det faktum att Corbyn konsekvent undvikit att presentera en tydlig plan, att visa en entydig väg framåt.

Han har ju till exempel fått hård intern kritik för sin ovilja att driva linjen om en andra folkomröstning om brexit.

Brexit håller på att rita om den politiska kartan i Storbritannien. Enligt den brittiske valexperten John Curtice är tiden då de båda jättarna Labour och Tories fullständigt dominerade i valtider, som till exempel 2017 då partierna tillsammans fick 80 procent av rösterna, troligtvis förbi.

Och då har vi ändå inte haft Europaparlamentsval än. Ett val som Storbritannien måste delta i mot sin vilja.

Han lockar väljarna

Enligt de senaste opinionsmätningarna kommer den förre Ukip-ledaren Nigel Farage och hans nybildade the Brexit Party att sopa mattan med de etablerade partierna i EU-valet.

På ytan tycks Farages nya parti var ett enfrågeparti med målet att driva igenom brexit. Men på hans kampanjmöten talas det om hur den politiska eliten har förrått det brittiska folket och om hur ett nytt politiskt system ska rädda demokratin.

Klart är att många brittiska väljare saknar förtroende för de två största politiska partierna. Lokalvalen är bara det senaste exemplet på det.

The Brexit Party ställde inte upp med några kandidater i lokalvalen. Men inför EU-valet står Nigel Farage redo med hela sin omvittnade kampanjskicklighet att locka över alla väljare som inte längre känner sig hemma hos Torypartiet eller hos Labour.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.