Analys: ”Myndigheterna vill inte bara sätta dit folk som deltar i protester – räcker att befinna sig i närheten”

Uppdaterad
Publicerad

Bert Sundström

Utrikesreporter

Få saker i Ryssland väcker så mycket folklig ilska som sopor! Speciellt de sopor som det välmående Moskva vill skicka långt bort så någon annan får ta hand om dem. Allra mest ilska finns sedan ett år tillbaka i regionerna Archangelsk och Komi. För där – mitt i ett känsligt våtmarksområde – planerar nu makthavarna i Moskva att bygga en gigantisk soptipp som ska ta emot en halv miljon ton avfall från Moskva varje år.

Tiotusentals människor har deltagit i protester, både i de större städerna Archangelsk och Syktyvkar, men också i de mindre samhällen som ligger närmast den planerade soptippen. Och hundratals aktivister går i skift, dygnet runt, på posteringar vid tillfartsvägarna och i ett tältläger precis bredvid den tänkta tippen.

”Det räcker att befinna sig i närheten”

I somras såg vi hur tiotusentals demokratiaktivister protesterade mot att i princip inga oppositionella politiker tilläts ställa upp i lokalvalen i runt om i Ryssland. Tusentals greps, allra flest i Moskva. Men maktpartiet Enade Ryssland fick sig ändå en näsbränna. Oppositionspolitikern Aleksej Navalnys organisation publicerade listor över vilka kandidater som var, så att säga, minst dåliga. Därför gick Enade Ryssland starkt tillbaka. Straffet för det kom i torsdags, när myndigheterna slog till mot Navalnyjs kontor i ett fyrtiotal ryska städer.

För de flesta som grips blir påföljden bara någon dag i häkte, och böter. Men några har dömts till fleråriga fängelsestraff. Och myndigheterna vill inte bara sätta dit folk som deltar i protester. Det räcker att befinna sig i närheten.

”Då vinner aktivisterna över makthavarna”

Den tredje augusti står den unge skådespelaren Pavel Ustinov på gatan en bit bort från en pågående demonstration och tittar i sin mobil. Då rusar en grupp kravallpoliser fram till honom, slår honom i backen, bultar på honom med batonger och för bort honom till en fängelsebuss. Allt tydligt videofilmat av en person bara några meter bort. För sitt tilltag att befinna sig i närheten av en demonstration dömdes Ustinov igår till tre och ett halvt år fängelse.

Men trots att det uppenbart är förenat med stora risker att visa missnöje eller kräva förändringar växer gräsrotsaktivismen i hela landet. Oftast handlar det om protester mot olika lokala projekt, som skogsavverkning, rivning av gamla hyreshus för att ge plats åt bostäder för överklassen, eller – som i Jekateringburg – kyrkans och makten plan att ersätta en älskad park med en katedral. Och då och då vinner aktivisterna över makthavarna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.