Migranter vid gränsen mellan USA och Mexiko. Foto: Christian Torres/TT

Analys: ”För stunden har en frontalkrock undvikits”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sent på fredagskvällen lokal tid kom beskedet att Mexiko och USA nått en överenskommelse på migrationsområdet och att Trumps utlovade strafftullar mot mexikanska varor – som skulle ha trätt i kraft på måndag – nu inte blir verklighet. På så sätt har ett handelskrig undvikits i sista stund. Men friktionen mellan grannländerna kvarstår, då svåra frågor som byggandet av muren samt droghandel- och vapenhandel förblir olösta.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

Alla detaljer i överenskommelsen är ännu inte kända men enligt de uppgifter som hittills presenterats av de båda regeringarna handlar det om ett avtal bestående av tre huvudpunkter med målet att begränsa den centralamerikanska migrationen.

Mexiko ska använda sitt nybildade nationalgarde till att stärka kontrollen vid landets södra gräns. Migranter som tar sig in i USA illegalt kommer att skickas tillbaka till Mexiko i väntan på att deras asylärenden hanteras. Och de båda länderna ska arbeta för tillväxt och utveckling i södra Mexiko och Centralamerika för att angripa migrationens orsaker.

Vilken sida är segrare?

Här finns punkter som både USA:s Trump och Mexikos López Obrador kan peka på för att utmåla sig som segrare inför respektive hemmapublik. Trump kommer framhålla att Mexiko tvingas skicka nya trupper till sin södra gräns och att asylsökande kommer att få vänta på sina beslut på mexikansk mark.

López Obrador kommer understryka att Mexiko inte gått med på att klassas som säkert tredjeland, vilket skulle innebära att alla centralamerikaner tvingas söka asyl där. Och han kan även stoltsera med att USA erkänt betydelsen av en av vänsterpresidentens hjärtefrågor – att det krävs sociala satsningar i utsatta områden för att bromsa migrationen.

Mexiko hade mest att förlora

Suckar av lättnad hörs nu från såväl Mexiko som USA. Handelsrelationen mellan grannländerna är en av världens viktigaste och hälften av handeln utgörs av varudelar som korsar gränsen fram och tillbaka innan de slutgiltiga produkterna tar form. Strafftullarna hotade på så sätt hela den nordamerikanska produktionskedjan som den ser ut i dag.

Mexiko har under året växt till USA:s viktigaste handelspartner. Men Mexikos beroende av USA är ännu större – omkring 80 procent av landets handel sker med grannen i norr. Strafftullar på mexikanska varor hade på så sätt varit förödande för landets ekonomi.

López Obrador riskerar svekdebatt

Det är därför som många av de första kommentarerna här i Mexiko är försiktigt positiva till överenskommelsen. Men det finns också kritiska röster och president López Obrador riskerar en svekdebatt när han går med på en ökad militarisering av gränsen mot Guatemala och en förstärkning av Mexikos roll som USA:s gränsvakt.

Det finns även en rad frågetecken kring avtalet. Vissa bedömare flaggar redan för att de mexikanska myndigheter som ska hantera centralamerikanska asylsökande i dagsläget inte har de ekonomiska resurser som krävs för att klara uppgiften. Andra frågar sig om USA verkligen kommer att avsätta pengar till utvecklingsprojekt i Centralamerika. Och på vilket sätt kommer säkerheten att förbättras för migranterna som ofta utsätts för våld under sin resa mot USA?

Svåra frågor återstår

Överenskommelsen betyder heller inte att friktionen mellan de två grannländerna nu är över. Mexiko och USA delar en 3 145 kilometer lång gräns och en historiskt komplicerad relation. Svåra frågor som droghandeln norrut och vapenhandeln söderut förblir olösta och de båda presidenterna kommer även fortsatt att tvingas hantera den infekterade gränsfrågan och murens framtid.

Men för stunden har i alla fall en frontalkrock undvikits och grannarna slipper ett handelskrig som skulle slå hårt mot två ekonomier som efter 25 år av nordamerikanskt frihandelsavtal är mer sammanflätade än någonsin.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.