Analys: Försämrar relationerna till Ryssland

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I Ryssland anses det självklart att utredningen inte är gjord av ett oberoende rättsväsende utan är politiskt motiverad och därför bör betraktas som en politisk signal från London till Kreml. Därför kommer heller inte utredningen få några juridiska följder i Ryssland. Däremot kommer utredningens resultat försämra relationerna mellan Storbritannien och Ryssland.

Det skriver SVT:s Moskvakorrespondent i en kommentar.

Elin Jönsson

Utrikesreporter

Det dröjde inte många minuter efter att nyheten om Rysslands inblandning i mordet på ex-agenten släppts förrän de ryska reaktionerna började komma och den ryska ledningen skred inte orden i sin kritik mot Storbritannien.

Det ryska utrikesministeriet uttryckte genast sin skepsis gentemot utredningen och kallade den partisk och oprofessionell, eftersom ”Storbritannien vägrat lyssna till kompetenta röster inom det ryska rättsväsendet”.

Ledningen kommenterar inte

Att Putin skulle kunna ha godkänt mordet på Litvinenko har inte kommenterats direkt av den ryska ledningen, men Putins presstalesman Dimitrij Peskov lät i en kommentar till ryska medier meddela att uppgifterna i nuläget inte intresserar presidentadministrationen, eftersom utredningen görs i Storbritannien. Men givetvis ska vi bekanta oss med uppgifterna när de blir publicerade, betonade samtidigt Dimitrij Peskov.

Enligt en politisk expert som står nära Kreml och som SVT talat med, Aleksej Muchin, finns det ingen grund för anklagelserna mot den ryska presidenten:

– Det är rent struntprat. Putin saknar helt motiv för att döda Litvinenko, tvärtom förlorade han på mordet.

– Den brittiska säkerhetstjänsten har själva hittat på uppgifterna om att Putin skulle ha hade kontakt med ryska kriminella kretsar i väst. Eftersom man saknar bevis sprider man nu istället rykten till västerländska medier, säger Muchin till SVT.

”Anklagelserna är absurda”

Om den ryska ledningen avfärdar utredningen som en russofobisk politisk process tas anklagelserna mot Putin knappast emot som en nyhet av den ryska allmänheten. Många ryssar förutsätter att den ryske presidenten ger sitt godkännande i alla större politiska beslut i landet.

Med tanke på Putins förflutna inom den ryska säkerhetstjänsten verkar det för de flesta osannolikt att personer med bakgrund i KGB säkerhetstjänsten skulle kunna genomföra ett mord på den här politiska nivån, och dessutom i London utan hans godkännande.

En av de första att kommentera nyheten om utredningen i dag var också en av de två KGB-veteraner som i utredningen anklagas för att ha utfört mordet på ex-agenten, Andrej Lugovoj.

– Anklagelserna mot mig är absurda. Som vi förväntade var det som kom idag inget sensationellt. De resultat som utredningen kom med i dag bekräftar återigen bara den antiryska inställningen i London, deras inskränkthet och ovilja att ta reda på den verklige orsaken till Livtinenkos död, sa Lugovoj till tidningen RBK.

Hävdar att det var självmord

Lugovoj som ganska omgående efter Litvinenkos död 2006 misstänktes för att ha utfört mordet har under alla år kunnat röra sig fritt i Ryssland. Han sitter i dag som ledamot i det ryska parlamentet duman för det populistiska partiet LDPR. Att han eller Dimitrij Kovtun skulle utlämnas till Storbritannien är inte troligt.

Både Lugovoj och den andre huvudmisstänkte Dimitrij Kovtun har själva tidigare hävdat att Litvineko inte alls mördades utan snarare begick självmord. Eftersom Ryssland anser utredningen politiskt motiverad lär den inte heller få några juridiska följder för Lugovoj och Kovtun.

I december antog Ryssland en lag som gör det möjligt att inte följa utslag i Europadomstolen för mänskliga rättigheter, som Ryssland länge kritiserat för sin antiryska hållning. Att Ryssland skulle ta intryck av en brittisk utredning i ett så politiskt känsligt ärende som mordet på Litvenenko är därför närmast uteslutet. Det bekräftas också flera av anonyma källor inom den ryska maktapparaten idag.

”Allvarliga diplomatiska konflikter”

Mycket tyder på att utredningen lär få konsekvenser för diplomatiska förbindelserna mellan Ryssland och Storbritannien. Londons agerande kommer få allvarliga konsekvenser för de bilaterala relationerna, uppgav den anonyma källan till affärstidningen Kommersant.

Även experter som SVT talat med varnar för försämrade diplomatiska förbindelser mellan de båda länderna, men också mellan Ryssland och väst i allmänhet:

– Det kan uppstå allvarliga diplomatiska konflikter på grund av den här utredningen, säger dumaledamoten och oppositionspolitikern Dimitrij Gudkov, som följt utredningen av mordet på Litvinenko under åren.

”Behövs fakta och bevis”

Enligt den politiske analytikern Dimtrij Oresjkin passar nyheten om utredningen väl in Putins agenda.

– Han vill återinföra sovjetiska värderingar och synsätt i det ryska samhället. Den här historien kommer helt klart försämra relationerna till Storbritannien men det är möjligt att den också kommer leda till en ännu mer aggressiv häxjakt på ryska medborgare som har en annan, mer positiv syn på väst, säger Dimitrij Oresjkin.

Men enligt den Kremltrogne politiske experten Muchin kommer anklagelserna mot Ryssland i utredningen inte få några större politiska konsekvenser.

– För att det ska uppstå diplomatiska konflikter behövs fakta och bevis. Här varken finns eller kommer det dyka upp några bevis för Rysslands inblandning i mordet, säger Aleksej Muchin till SVT.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.