Franska protester i Paris, 12 januari 2020. Foto: Francois Mori

ANALYS: ”Franskt halvsteg bakåt ger andrum för regeringen”

Publicerad
Analys ·

Det var bara en tidsfråga innan franska regeringen skulle tvingas backa om nya pensionsåldern. Men regeringens halva reträtt ökar istället trycket på facken. Det blir allt svårare att motivera fortsatta strejker. Och bördan att hitta en bättre lösning för pensionerna hamnar nu i knäet på motståndarna.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

Att jobba till 64 år för att få ut full pension låter inte så kontroversiellt i svenska öron. Men då fransmännen går i pension tidigare än de flesta i EU, innebär förslaget en försämring för många. Tills nu har de flesta stött eller åtminstone haft sympati för de som strejkar. Men stödet har sjunkit i takt med att strejken dragit ut på tiden.

Största facket har förhandlat

När regeringen nu visat vilja att kompromissa kan stejkstödet sjunka ytterligare. Ifall hårt prövade tågpendlare skulle vända sig emot strejkarna så blir det svårt att hålla ut.

Regeringens taktik att splittra fackförbunden har delvis lyckats. Det numera största facket, CFDT, har avstått från storstrejken och satsat på förhandlingar med regeringen istället. Det är de som fått igenom kravet på att slopa referensåldern 64 år i förslaget. De andra, mer hårdföra fackförbunden, kräver att hela pensionsförslaget dras tillbaka.

Svårt att se hur denna ekvation ska lösas

Med delsegern för CFDT kommer ett tungt ansvar. De är nu inbjudna tillsammans med arbetsgivarna för att hitta en bättre lösning före maj då nya förslaget ska röstas igenom. Det franska pensionssystemet går back med många miljarder och måste lappas ihop. Och egentligen finns det bara tre sätt:

Antingen jobbar fransmännen längre. Eller så sänker man pensionerna, eller kräver att arbetsgivarna betalar in mer pengar.

Det är mycket svårt att se hur denna franska ekvation ska lösas ut. Men kanske skapar ändå regeringens halva reträtt lite andrum. För det blir närmast omöjligt för de andra att hålla igång en strejk ända tills maj.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.