Analys: ”Fredspristagaren Abiy Ahmeds betalar krigets pris”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

För ett år sedan sa Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed att den militära insatsen i Tigrayregionen skulle bli en snabb operation. Nu, ett år senare, närmar sig rebellerna huvudstaden Addis Abeba och Nobels fredspristagaren Ahmed riskerar att tvingas fly landet med anklagelser om krigsbrott riktade mot sin regering.

Johan Ripås

Afrikakorrespondent

Det finns de som hävdar att Abiy Ahmeds försoning med grannlandet Eritrea, som gav honom Nobels fredspris, i själva verket var krigsförberedelser. Att han på sätt sätt kunde försäkra sig om en allierad i Eritrea med sin diktator Esaias Afwerki i en oundviklig kommande konflikt med Tigrayregionens politiska organisation TPLF.

Hur det än ligger till med den saken blev konflikten verklighet mindre än ett år efter Fredspriset och Abiy Ahmed fick militärt stöd av Eritrea. Nu ser det ut som att han kanske inte kan räkna med stöd från Afwerki längre. Kriget går åt helt fel håll med Tigrayrebeller på väg i full fart mot huvudstaden och omvärlden på väg att vända Abiy Ahmed ryggen. I alla fall västvärlden.

Misstankar om folkmord utreds

Och när en FN-rapport nu talar om krigsbrott och man i USA till och med sägs vilja utreda misstankar om folkmord, då vill nog inte Eritrea vara inblandat längre. 

Många experter är nu övertygade om att Abiy Ahmeds dagar nu är räknade. Frågan är mest hur slutet kommer se ut, menar man. Gatustrider i Addis Abeba eller att han tvingas avgå och lämna landet.

Risk att våldet sprider sig

Regeringen i Etiopien har terroriststämplat TPLF. Organisationen var dominerande i den regimen som Abiy Ahmed tog över 2018 efter landsomfattande protester. Kanske hade han hoppats på mer stöd från omvärlden efter hyllningar och Fredspris. Men nu tycks han stå mer ensam än någonsin. 

Risken finns att våldet sprider sig och att Etiopien faller sönder likt Jugoslavien. I en desperat manöver har nu Abiy Ahmed uppmanat alla människor i Addis Abeba att beväpna sig

Och någonstans i en hylla står ett Fredspris som nog alla i den norska Nobelkommittén helst vill glömma. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.