Saelem Mohammed Noman Al-Mughalles, representant för Huthidelegationen, utanför Johannesbergs slott i Rimbo norr om Stockholm, där fredssamtal om Jemen kommer att äga rum. Foto: Stina Stjernkvist/Janerik Henriksson/TT

Analys: Fredssamtalen i Sverige – ett litet men mycket viktigt steg för Jemen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det har gått två år sedan de stridande parterna i Jemen senast satt vid ett förhandlingsbord tillsammans. Då ledde det ingenstans. Sedan dess har striderna intensifierats och hungersnöden i Jemen förvandlats till en gigantisk mänsklig katastrof. Trots den akuta situationen ska vi inte förvänta oss underverk vid förhandlingsbordet utan små kloka steg framåt.

Marie Nordstrand

Utrikesreporter

Ända tills nu har det varit osedvanligt tyst från såväl UD som FN. Detta trots att USA:s försvarsminister redan i oktober avslöjade planerna på Jemensamtal i Sverige. Men det är inte så konstigt. Senast FN planerade fredssamtal med de två stridande parterna i Jemen – de Iranstödda huthirebellerna och president Hadis saudistödda regering – fick man vänta förgäves i flera dagar innan man gav upp hoppet om att huthirebellerna faktiskt skulle dyka upp.

Den här gången tycks det ha gått bättre. Huthirebellerna är på plats i Roslagen. Enligt källor ska både Sveriges och FN:s speciella sändebud ha flugit ner till Jemens huvudstad Sanaa för att hämta och ledsaga huthidelegationen hela vägen hit.

Krisen i Jemen

Civilbefolkningen betalar priset

Konflikten mellan huthirebeller och president Hadis regering har pågått i flera år. Men 2015 tog Saudiarabien ett tydligare kliv in i konflikten och började tillsammans med Förenade Arabemiraten att flygbomba de huthikontrollerade områdena. Något som de Iranstödda huthirebellerna svarade på genom att skicka missiler in på saudiskt territorium.

Konflikten har sedan dess eskalerat och just nu pågår såväl ett proxykrig mellan Mellanösterns jättar, det shiamuslimska Iran och det sunnimuslimska Saudiarabien som ett blodigt inbördeskrig. Utöver regeringstrupper och shiamuslimska huthirebeller finns också ett flertal sunniextrema grupper kopplade till al-Qaida i området.

De som betalar priset för kriget är Jemens civila befolkning. Tiotusentals har dödats och miljoner tvingats fly. Konflikten har också lett till en akut mat- och medicinbrist. Enligt FN riskerar uppemot 14 miljoner personer att svälta till döds.

Läget har förändrats

Varför har då omvärlden inte gjort mer för att stoppa kriget i Jemen? Något enkelt svar finns inte – möjligtvis flera olika förklaringar. Konflikten i Jemen bröt ut mitt under det brinnande Syrienkriget och hamnade därför länge i medieskugga. Många länder har dragit sig för att lägga sig i vad oljejätten Saudiarabien gör på sin egen bakgård. Utöver det har det varit oerhört svårt att överhuvudtaget få till en dialog mellan de stridande.

Men läget har förändrats. Jemen har fått allt mer uppmärksamhet. Omvärldens kritik mot Saudiarabiens inblandning i Jemen har ökat samtidigt som kronprins Mohammed bin Salman har fullt upp med att hantera anklagelserna om inblandning i mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Även huthirebellernas allierade Iran har stora problem då USA:s sanktioner påverkar deras redan bräckliga ekonomi allt mer. Något som i sin tur påverkar de stridande i Jemen och som skulle kunna betyda att alla parter tvingats bli mer förhandlingsbenägna.

Så vad kan vi då förvänta oss av fredssamtalen? Gissningsvis kommer en vapenvila i hamnstaden Hodeidah liksom ett uppehåll i den saudiska koalitionens flygattacker att ligga på bordet.

Förmodligen också en del sedvanliga fångutväxlingar och ekonomiska transaktioner. Men det viktigast är kanske trots allt, att de två huvudparterna har börja kommunicera igen. För utan dialog är risken att Jemens civila befolkning kommer att hinna svälta till döds innan någon av de stridande parterna vinner.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet