Demonstranter i Buenos Aires inför G20 mötet. Foto: TT

Analys: G20-triumfen som kom av sig för Argentina

Publicerad
Analys ·

I dag inleds G20-toppmötet i Argentina. Världens mäktigaste statschefer samlas för att diskutera den globala ekonomins utmaningar. Men värdlandet Argentina dras med djupa interna problem. Och framtidstron lyser med sin frånvaro.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

Det skulle bli president Mauricio Macris stora triumf. En framgångsrik företagare som blivit president och nu stod värd för världspolitikens tungviktare på hemmaplan i Buenos Aires. Kronan på verket under hans första mandatperiod.

Ett nytt Argentina

Målbilden var tydlig – när hela världens strålkastarljus riktades mot Argentina skulle en ny uppdaterad version av landet lanseras. En dynamisk framgångsrik ekonomi som lämnat protektionsimen bakom sig. Där gatuprotester och politiskt kaos hörde till det förflutna. En regional stormakt som stod redo att kliva ut på den globala arenan.

Allt det där känns väldigt avlägset just nu. Affischer om G20 gör visserligen ett tappert försök att ge sken av feststämning på stadens gator. Men det är ett annat Argentina som tränger sig på. Bilder som känns igen från förr. Den ekonomiska krisens Argentina. Strejkerna. Soppköken. Den politiska polariseringen.

Nödlån från IMF

Argentina har återigen hamnat i djup ekonomisk kris. Inflationen som närmar sig 50 procent hör till världens högsta. Arbetslösheten har nått tvåsiffriga nivåer. Och nyligen gick Argentina officiellt in i recession.

För att kunna klara av utlandsbetalningarna har Macri tagit ett nytt nödlån på 57 miljarder dollar från Internationella valutafonden (IMF). Som motprestation förbinder sig Argentina att balansera sin budget.

Politiken svänger snabbt

Avtalet med IMF har redan resulterat i åtstramningar och nästa år väntas stora nedskärningar i offentlig sektor. Detta är känsligt i Argentina, inte minst under 2019 som är ett valår där president Macri hoppas bli omvald.

I Argentina präglas politiken av tvära kast. Knappt hinner landet få en riktning innan en ny kapten börjar styra skutan åt ett helt annat håll. Det var inte länge sedan vänsterpresidenten Nestor Kirchner lovade att Argentina aldrig mer skulle ha med IMF att göra. Nu har pendeln svängt över till det marknadsliberala hållet igen.

Säkerheten i centrum

Det har varit stort fokus på säkerheten inför toppmötet vilket inte är konstigt när så många världspolitiska tungviktare samlas samtidigt på en och samma plats. Som vanligt väntas stora gatuprotester i samband med G20. I Argentina riktas oppositionens ilska framförallt mot Internationella valutafonden och deras besparingskrav.

Den största säkerhetsinsatsen i Argentinas historia bestående av tre säkerhetsringar och 22 000 poliser ska skydda mötesområdet. Och i grannlandet Uruguay – på andra sidan Río de la Plata – står utländsk säkerhetspersonal från bland annat USA redo att rycka ut vid behov.

Fotbollsskandal väcker oro

Trots det är rädslan stor för att något ska gå fel. Och den känslan har bara blivit värre den senaste veckan efter skandalen i samband med finalen av den sydamerikanska klubblagstuneringen Copa Libertadores förra helgen.

Inför fotbollsmatchen misslyckades den argentinska polisen med att skydda bortalagets spelarbuss från stenkastande hemmasupportrar. Det gick så illa att matchen fick ställas in. Ochnu frågar sig många hur säkerheten ska garanteras för världens mäktigaste när myndigheterna inte ens verkar klara av att se till så att en spelarbuss kommer fram oskadd till en fotbollsarena.

Blir det några resultat?

Under två dagar kommer fokus trots allt att ligga på de utländska statscheferna. Blir det verkligen inget möte mellan Putin och Trump? Kommer Kina och USA närma sig varandra i handelsfrågorna? Ska det bli några konkreta resultat från förhandlingarna som Macri kan visa upp vid toppmötets avslutning?

Men på måndag vaknar Argentina till vardag igen. Och för president Macri fortsätter då kampen mot sjunkande opinionssiffror. Och försöken att få ekonomin på fötter så att inte drömmen om en ny mandatperiod ska gå upp i rök innan valrörelsen ens hunnit börja.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.