Analys: ”Han får alltfler mäktiga fiender i sitt eget parti”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Theresa May satsade på kompromisser, och förlorade. Boris Johnson väljer istället brutala och fräcka förhandlingsmetoder och kan ännu vinna. Han satsar allt på ett kort och tar en enorm risk. Han får alltfler mäktiga fiender i sitt eget parti. Ändå är det demokrati i sin råaste form som utspelar sig framför världens ögon.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

De kallar först varandra ” högt ärade herre” och biter sig sedan fast vid varandras strupar med en strid ström av förolämpningar. Scenerna från det brittiska parlamentet överträffar Netflix politiska dokusåpor.

Just nu skrivs politisk samtidshistoria när Storbritannien, ett av världens rikaste länder, driver som ett skeppsbrutet fartyg, till synes omöjligt att regera.

Glasklar och svårlöst konflikt

Landet saknar grundlag. Med hjälp av tidigare beslut och juridisk praxis vaskar därför regeringen och oppositionen efter hand fram olika handlingsvägar. Boris Johnson var i sin fulla rätt att be drottningen ge parlamentet ofrivilligt  höstlov, även om oppositionen rasade. Parlamentariker är i sin fulla rätt att göra uppror mot partilinjen och till och med byta parti för att slippa rösta mot sitt samvete.

Det är demokrati i sin råaste form som utspelar sig framför världens ögon. Det råder full yttrandefrihet.

Konflikten är glasklar och svårlöst. Regeringen vill till varje pris lämna EU den 31 oktober och göra slut på tre års utmattande förhandlingar med EU. Parlamentet, där en majoritet av ledamöterna personligen vill ha Storbritannien kvar i EU, gör allt för att stoppa ett avtalslöst Brexit. 

Den brittiska inrikespolitiken har helt lamslagits. Det var då Boris Johnson bestämde sig för att börja bete sig som en elefant i en porslinsbutik, kosta vad det kosta vill.

Lagen som påbjuder ytterligare förhandlingar

Boris Johnson har en rad alternativ till hands trots de senaste dygnens svidande nederlag i parlamentet. Nu råder ett dödläge i väntan på att överhuset ska godkänna lagen som påbjuder ytterligare förhandlingar med EU och ett utträde först 31a januari 2020.

I överhuset finns kända EU-kritiker som lovat gerillaliknande metoder för att förhala att den nya lagen antas i överhuset. De rapporteras till och med ha de tagit med sig sovsäckar för att förhala godkännandet av lagen. Skulle lagen ändå få ett godkännande måste Boris Johnson ta lagen till drottningen för undertecknande. Han kan vägra göra detta. Det skulle fördjupa den politiska krisen men skulle leda till att lagen inte vinner laga kraft och att den 31 oktober fortfarande gäller som utträdesdatum.

Ett mer sannolikt scenario är att lagen går igenom och får drottningens underskrift. Därmed kommer Labours partiledare Jeremy Corbyn känna sig tryggare och kan redan på måndag komma med en misstroendeförklaring mot Boris Johnson. Då skulle landet under en period kunna ledas av en övergångsregering för att sedan utlysa nyval. Oppositionen var orolig att om Boris Johnsons hade nyvalet i sin hand hade han helt fräckt skjutit upp valdagen till efter den 31a oktober och kört över parlamentet.

Kan fortfarande få igenom ett avtallöst utträde

Men Boris Johnson kan fortfarande vinna och få igenom ett avtalslöst utträde ur EU den 31a oktober. 

Vinner regeringspartiet Tory ett nyval kan han på goda grunder argumentera att brittiska folket gett honom sitt stöd för ett avtalslöst Brexit och kan då riva upp lagen om förlängning.

Men det finns två icke obetydliga aktörer som kan ställa till det för honom. Den ena är det brittiska folket, det vill säga väljarna. Den andra är EU.

Även om Tory leder stort i opinionen och åtnjuter en ”Boris-effekt” i opinionsmätningarna är valutgången långt ifrån säker. Ett nyval blir den folkomröstning om Brexit som många britter önskat sig. Den som röstar på Liberalerna , LibDem eller de gröna lägger sin röst på att Storbritannien stannar kvar i EU. 

Den som röstar på Labour röstar för ett ordnat utträde avtal med starkare skrivningar vad gäller sociala rättigheter och miljökrav. 

Skulle den majoritet av britter under 40 år som vill vara kvar i EU resa sig ur sofforna och gå och rösta, ja då kan Boris Johnson bli kortvarig som premiärminister.

Skulle han däremot vinna kan han sitta säkert i många år eftersom han hårdhänt har rensat ut sina mest kritiska partikamrater.

Den andra aktören är EU som beskriver förhandlingarna med Storbritannien som  ”paralyserade” , enligt chefsförhandlaren Michel Barnier .

”EU kommer inte acceptera vad som helst”

Enligt diplomater i Bryssel så har Storbritannien inte kommit med några nya, konstruktiva förslag. Däremot har nya brittiska ministrar börjar riva upp en del avsnitt i Theresa Mays avtal med EU, bland annat vill man inte längre godta EUs standard och normer vad gäller miljö och sociala tjänster i det handelsavtal som ska upprättas mellan Storbritannien och EU.

EU-parlamentets talespersoner säger att ” EU:s dörr alltid är öppen” men EU kommer heller inte att acceptera vad som helst under den hotfulla tidspress som Boris Johnson har som sin främsta politiska taktik.

Den 17e oktober har EU:s stats-och regeringschefer ett toppmöte. Då hoppas Boris Johnson att han ska ha vunnit ett nyval och stärkt av detta kan få ett bättre avtal av pressade EU-ledare som skräms av ett avtalslöst Brexit. Eller krascha ut ur EU den 31a oktober och stoiskt hantera kaoset som följer.

Det är ett mycket högt spel, bara tiden kommer utvisa om hans ”Grand Plan ” kommer att lyckas.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.