Analys: Här är tre möjliga framtidsscenarier för vanliga afghaner

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Talibanernas maktövertagande i Afghanistan var väntat. Men ingen – inte heller talibanerna – trodde att det skulle gå så snabbt. Nu har de sista amerikanska soldaterna lämnat landet och talibanerna, som varit en gerillarörelse i 20 år, ska försöka styra nationen. Hur blir livet nu för vanliga afghaner? Här är tre möjliga framtidsscenarier.

Samir Abu Eid

Mellanösternkorrespondent

Scenario 1: Brutala och grymma förtryck

De flesta afghaner som flytt landet de senaste veckorna befarar en återgång till hur det var senast talibanerna satt vid makten, 1996-2001. Många afghaner minns med fasa talibanernas brutala och grymma förtryck. 

Talibanernas maktövertagande

Flickor fick inte gå i skola, kvinnor fick inte arbeta, och ingen opposition eller frihet tolererades. Kultur, musik och dans var förbjudet och straffades hårt. 

Offentliga avrättningar och stening av kvinnor satte skräck i en hel befolkning.

Under den perioden var Afghanistan en pariastat. Bara tre länder i världen erkände landet: Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Pakistan.

Under maktövertagandet i landet förekom det mycket våld från talibanerna. Många civila dödades när talibanerna tog stad efter stad. Det har också rapporterats om avrättningar av tidigare regeringstjänstemän. Och de har stoppat tusentals människor från att ta sig till flygplatsen för att lämna landet.

Scenario 2: ”Nya” talibanerna

Men talibanerna har själva uttryckt att de har förändrats. De antyder att de dragit lärdom från 1990-talet och inser att inget land klarar sig på egen hand utan måste ha goda relationer med omvärlden.

Afghanistan är ett av världens fattigaste länder och är just nu i stort behov av internationell hjälp. Det råder en humanitär kris och miljoner människor risker svält.

För att få nödvändiga miljarder i bistånd måste talibanerna visa att de går att samarbeta med och att de har reformerats.

Talibanerna har lovat ge amnesti till de som tidigare arbetade för regeringen och utländska styrkor och ambassader. De har också sagt att flickor ska få gå i skolan och att kvinnor ska tillåtas arbeta. Heltäckande burka ska inte vara obligatoriskt, däremot måste kvinnor täcka sitt hår.

Scenario 3: Ett mellanting

Ett möjligt framtidsscenario är ett mellanting mellan de ”gamla” och ”nya” talibanerna. 

Även om flickor tillåts gå i skolan kan det vara många föräldrar som inte vågar skicka dit sina döttrar. Kvinnor kanske får arbete, men många kommer nog att stanna hemma av rädsla. 

I grunden är talibanerna samma rörelse som de alltid har varit: extremt konservativa och religiösa. Det första talibanerna gjorde när de intog Kabul var att runt om i staden ta ner den afghanska republikens flagga och istället hänga upp sin egen vita flagga med islams trosbekännelse. Och de satte också upp vita affischer med texten ”Islamiska Emiratet Afghanistan”.

Alla de som flytt landet de senaste veckorna kan inte riskera att vänta och se vilken väg talibanerna kommer att välja.

De tror inte på att talibanerna har förändrats. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet