Gripandet av en av Huaweis högsta chefer, tillika grundarens dotter, ökar spänningarna mellan USA och Kina markant. Foto: Eric Gaillard/Reuters/TT

Analys: Gripandet kan bli bricka i handelsdispyten mellan USA och Kina

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Riskerar gripanden av Huaweichefen att försvåra samtalet om en handelsuppgörelse mellan Kina och USA?

Nej, säger Kina. Ja, säger USA.

Ulrika Bergsten

Europakorrespondent

Gripandet av Huaweis ekonomichef Sabrina Meng Wanzhou skedde samtidigt som USA och Kina sitter och förhandlar om en uppgörelse för att trappa ner handelskriget. Incidenten kommer att bli en av huvudpunkterna i de fortsatta samtalen, säger John Bolton, USA:s nationella säkerhetsrådgivare, i en kommentar till amerikansk public service-radio, PBS.

– Stöld av amerikansk teknologi är något vi vi störts av under en längre tid, säger han och lägger till att Huawei är ett av företagen som är skyldigt till detta.

Huawei-bråket mellan Kina och Kanada

Kina: Inte fått information

Från kinesiskt håll hävdar man tvärtom att detta inte påverkar förhandlingarna. 

– Vi har ingen information ännu om varför hon greps, annat än ett uttalande från USA om att det handlar om anklagelser om att Huawei ska ha brutit mot handelssanktionerna mot Iran, sa Gao Feng, talespersonen vid Kinas handelsdepartement. Han kommenterade kort händelsen vid den dagliga presskonferensen på torsdagen.

– Jag kan bara bekräfta att jag känner till att det hänt. Från kinesiskt håll fördömer vi gripandet, sa Gao Feng.

Han tillade att Kina är inriktat på att lösa alla handelskonflikter med USA under den 90 dagar långa tidsfrist som president Donald Trump nyligen aviserade.

Ömsesidiga beroendet kan minska

Sanningen ligger förmodligen någonstans mitt emellan. Även om gripandet inte direkt stör eventuella uppgörelser gällande handeln, kommer givetvis relationerna länderna emellan att påverkas.

Den kinesiska regeringen må vara angelägen om att nå en överenskommelse med USA för att slippa handelstullar i ett läge då kinesisk ekonomi pressas nedåt, men en amerikansk kampanj mot Huawei påverkar definitivt den globala industriella och kommersiella spelplanen.

Det ömsesidiga beroendet mellan Kina och USA gällande såväl utveckling och produktion som konsumtion av avancerad teknologi kan komma att minska. Huawei är visserligen inte ett statsägt företag, men oerhört viktigt både för landets ekonomi och dess självkänsla.

Ökar spänningarna markant

Det senaste årets anklagelser från flera nationer om att Huawei skulle använda sin teknologi för att hjälpa den kinesiska staten att avlyssna internationell mobiltrafik är besvärande för den kinesiska ledningen. USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland och Storbritannien har blockerat Huawei från att ansluta till ländernas 5G-nät med hänvisning till nationell säkerhet.

Gripandet av en av Huaweis högsta chefer, tillika grundarens dotter, ökar spänningarna markant.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Huawei-bråket mellan Kina och Kanada

Mer i ämnet