Skövlad regnskog på Sumatra i Indonesien. Foto: ROLAND JOHANSSON/TT

Analys: ”Är Indonesiens kamp mot skogsbrännare en framgångssaga – eller bara tur med vädret?”

Publicerad
Analys ·

Det är svårt att hitta en person i hela Indonesien som gjort sig ovän med så många av landets palmoljeodlare som Bambang Hero Saharjo. Han rycker ut till brandplatser runt om i landet för att samla bevis på anlagda bränder.

Niklas Sjögren

Utrikesreporter

I Indonesien är det sedan årtionden vanligt att den som vill bereda mark för odling av bland annat palmolja medvetet anlägger bränder för att snabbt bli av med skog och annan växtlighet. 2015 brann över två miljoner hektar. 70–80 procent av landet täcktes av rök och tiotusentals människor tros ha blivit sjuka av röken.

Det är denna skövling som Bambang Hero Saharjo, professor i skogsskydd vid universitetet i Bogor, vill sätta stopp för. Han rycker ut till brandplatser runt om i landet för att samla bevis på anlagda bränder. Under de senaste tjugo åren har han, trots hot mot honom själv och familjen, vittnat i hundratals utredningar där företag misstänks ha anlagt bränder.

Kanske är det hans hårda arbete som nu äntligen börjat bära frukt. För när Global Forest Watch i våras släppte en rapport för 2018 som visade att världens regnskogar fortsätter att skövlas var det nämligen ett land som gick mot strömmen: Indonesien. Inte sedan 2003 hade så lite skog försvunnit i Indonesien som under 2018.

”Bränderna på väg att öka”

Företrädare för de indonesiska myndigheterna gick direkt ut och sa att det var myndigheternas hårdare tag mot skogsbrännare och andra skövlare, som inletts efter de omfattande bränderna 2015, som nu gett resultat.

Flera miljöorganisationer varnade dock och sa att huvudskälet till att bränderna gått ner var att åren efter de torra åren 2014 och 2015 bjudit på mycket mer regn. Myndigheterna var fortfarande alldeles för eftergivna gentemot de företag som bränner skogen, löd kritiken.

När Bambang Hero Saharjo i augusti tidigare i år tog oss med ut till en av de platser som just då brunnit lät han oss förstå att både myndigheter och miljöorganisationer kunde ha rätt. Kanske krävdes det både hårdare tag och mer regn för att få till ett så gynnsamt år som 2018.

Så skruvade han på sig: ”Tyvärr ser det ut som om bränderna är på väg att öka igen, nu i år. Hösten kommer att bli torr och jag är mycket orolig.”

Inte längre en ljuspunkt

Nu när året börjar lida mot sitt slut tyder alla rapporter från Indonesien på att Bambang Hero Saharjo fått rätt. 2019 verkar bli det värsta året sedan 2015 när det gäller skogsbränder i Indonesien.

Frågan är hur det här kommer att påverka nästa mätning från Global Forest Watch. Kommer Indonesien alltjämt att stå ut som det positiva undantaget eller har landet då fallit tillbaka i gamla hjulspår igen?

Sker det är risken stor att Indonesien snart inte längre kommer att vara den ljuspunkt vi så väl behöver i kampen för att rädda det som återstår av världens regnskogar.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.