Företaget höll tyst om de 20 000 ton dieselolja som sprutade ut i Ambarnajafloden. Foto: Foto: AFP

Analys: Ingen sa något – nu är floden full av dieselolja

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

20 000 ton dieselolja sprutade ut i marken och Ambarnajafloden i Ryssland. Företaget sa inget. Men så började det dyka upp bilder i sociala medier – och till slut gick det inte att behålla strategin som varit vanlig i ett århundrade; förtig, förträng, förljug.

Bert Sundström

Utrikesreporter

Permafrosten tinar, fundamenten till en jättelik cistern med dieselolja kollapsar, och 20 000 ton diesel sprutar ut i marken och i Ambarnajafloden. Det hände i fredags. Ingen berättade om vad som hade hänt. Anläggningen hör till världens största producent av nickel – Norilsk Nickel. De sa inget.

Men så i söndags började det dyka upp bilder och berättelser på sociala medier. Det gick inte längre för företaget och för makthavarna att behålla den strategi som här har varit den vanliga i åtminstone ett århundrade; förtig, förträng, förljug.

Norilsk ligger 300 mil nordost om Moskva. Staden är vindpinad, svinkall om vintrarna och deprimerande. När jag var där sa alla jag mötte att de vill flytta därifrån. Men på somrarna blir det varmt. Jakt och fiske är mångas favoritsyssla. Men nu är floden full av dieselolja.

Putin hettade till

Företaget hävdar att de informerat om det inträffade på lämpligt sätt och i god tid. Regionens guvernör säger att han fick information först två dagar senare, och inte från företaget utan genom sociala medier.

Så fick Kreml reda på vad som hänt. Putin hettade till. Han gör gärna det när det som går illa är någon annans fel. Och han tog den ansvarige chefen på Norilsk Nickel i örat rätt hårt.

Varför tog det två dagar innan myndigheterna fick reda på vad som hänt? Ska vi verkligen få information om katastrofala händelser genom sociala medier?

30 procent överdödlighet

Men det är ju så det fungerar i Ryssland. Inte minst syns det i coronatiderna. Makthavare och ansvariga på alla nivåer är ovilliga att redovisa dåliga nyheter. Senast i dag kom en rapport som säger att dödligheten i Rysslands näst största stad, Sankt Petersburg, nu är 30 procent högre än normalt, fast färre än 200 människor där officiellt har dött av covid-19.

Vladimir Putin själv agerar likadant, menar jag, och många med mig. Att Rysslands ekonomi gick strålande precis när Putin tillträtt var hans förtjänst, påstås det. Men det var ju priset på Rysslands olja som hade tiodubblats. Nu krisar ekonomin. Det är inte Putins fel. Felet är att oljepriset har kollapsat.

Men Ryssland är ju så obegripligt stort. En ekologisk katastrof utanför Norilsk är så avlägsen att ingen i Moskva bryr sig. Eftersom Putin läxat upp guvernören och företagschefen rapporterar medier. Annars hade nog inte mycket sagts.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.