Analys: Inte säkert att Bolsonaros smitta kommer att försvaga honom politiskt

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

En påtagligt pressad president Bolsonaro drog av sig munskyddet inför journalisterna:

”Titta på mitt ansikte, jag mår bra”, utbrast han.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

Efter att i flera månader ha tonat ner risken med coronaviruset som hittills dödat över 65 000 brasilianare var det nu alltså presidentens tur att smittas. Bolsonaro hade känt sig dålig under helgen med trötthet, muskelsmärtor och feber men betonade i direktsändning att han nu mådde mycket bättre.

Bolsonaro tvingas isolera sig

Coronapandemin

Bolsonaros positiva testresultat är det senaste kapitlet i en brasiliansk coronakris som aldrig verkar ta slut. Presidenten hade haft en intensiv agenda under helgen där han träffat 35 makthavare, däribland USA:s ambassadör, utan åtgärder för social distansering. Därför växer nu oron för att fler tunga namn ska ha smittats.

Nu har Bolsonaro isolerat sig och kommer att tvingas styra landet genom videosamtal från sitt hemmakontor under de kommande veckorna vilket bryter helt mot en ledarstil som resulterat i deltagande i gatudemonstrationer och kramkalas med anhängare på gatorna. Brasiliens president är 65 år gammal och tillhör därför riskgruppen enligt landets myndigheter. Men Bolsonaro har under året avfärdat covid-19 som ”en liten förkylning” och även sagt att han skulle klara sig bra om han smittades tack vare sin goda fysik som tidigare idrottsman.

Skadeglädje bland motståndarna

Att Bolsonaro som gjort sig känd för att ta lätt på coronaviruset och motsatt sig preventiva åtgärder som karantän, social distansering och användande av munskydd – med argumentet att det drabbar ekonomin allt för mycket – nu själv smittas väcker stor skadeglädje bland presidentens motståndare.

Men det är inte säkert att Bolsonaros smitta kommer att försvaga honom politiskt. Om han återhämtar sig snabbt kommer det användas som ”bevis” för hans argument om att coronaviruset faktiskt inte är så farligt. Och presidenten har redan berättat att han tar malariamedicinen klorokin som han en längre tid förordat för hela den brasilianska befolkningen trots att det saknas vetenskapligt stöd och där vissa experter varnar för allvarliga biverkningar.

Sätter ekonomin först

Färska prognoser pekar på att Brasilien kommer drabbas mindre hårt av den ekonomiska recessionen i pandemins kölvatten än sina latinamerikanska grannländer. Det är goda nyheter för Bolsonaro som hela tiden sagt att han sätter människors jobb och ekonomi först. Och den ekonomiska nedgång som oundvikligen väntar kommer presidenten med all säkerhet skylla på guvernörernas och borgmästarnas karantänåtgärder.

Samtidigt som den politiska maktkampen rullar vidare fortsätter coronaviruset att skörda människoliv i Brasilien. Och landet har nu stått utan ordinarie hälsominister i över 50 dagar. Efter att två hälsoministrar tvingats bort på kort tid efter bråk med Bolsonaro så är det militärer utan erfarenhet av sjukvård som hanterar den värsta pandemin i modern tid.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet