En IS-flagga ligger kvar i Baghouz efter att kurdiskledda SDF utropat seger över terrorgruppen. Foto: Maya Alleruzzo/TT

Analys: IS giftiga ideologi lever kvar

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det så kallade kalifatet är utplånat, men hotet från IS giftiga ideologi lever kvar även efter att terroristerna förlorat sin sista landspillra i Baghouz i norra Syrien.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

De såg ut att komma från ingenstans. Men när IS svepte över Syrien och Irak för fem år sedan hade terrorrörelsen spirat i decennier. Nu ligger det så kallade kalifatet i ruiner, och tusentals IS-medlemmar har tagits tillfånga.

Beskedet att IS förlorat sina stora landområden har firats som en seger – men betyder inte att terrororganisationen är besegrad.

Den giftiga ideologin lever kvar, och ledaren Abu Bakir al-Baghdadi som lämnade det fallande kalifatet för månader sedan sägs gömma sig i antingen Irak eller den syriska öknen.

Baghdadi utropade sig själv till kalif 2014 när terrorsekten med sin våldsamma tolkning av islamisk lag styrde över åtta miljoner människor och ett område lika stort som Storbritannien.

Hände tidigare i Irak

Sedan dess har den 47-årige diabetessjuke irakiern fått namnet ”spöket” för sin omtalat låga profil. Han har rapporterats skadad och dödad ett flertal gånger. Hans senaste röstinspelning spreds i augusti förra året – åtta månader efter att IS deklarerats besegrade i Irak och samtidigt som de USA-stödda kurdisk-arabiska styrkorna pressade terroristerna allt hårdare i Syrien.

Efter att IS förlorat sina landområden i Irak övergick man till sovande terrorceller och gerillaattacker. Samma sak sker nu i Syrien.

IS växter fram ur irakiska al-Qaida efter den USA-ledda invasionen av Irak 2003. När Syriens inbördeskrig bröt ut gick man in i striderna mot Syriens president Bashar al-Assad. Terroristerna tjänade stora summor pengar på olja, rån och kidnappningar och använde sitt territorium som en bas för attacker utomlands.

Amerikanska soldater kan bli kvar

USA:s president Donald Trump deklarerade IS besegrat i slutet på förra året och gjorde klart att amerikanska trupper skulle lämna Syrien. Sedan dess har det kommit motstridiga besked och i dag sägs att något hundratal amerikanska soldater kommer att bli kvar.

Samtidigt uppskattar USA :s försvarsdepartement att IS har mellan 15 000-20 000 beväpnade anhängare i Syrien och Irak. I bland annat Nigeria, Jemen, Afghanistan och Filippinerna finns grupper som deklarerat sin lojalitet till IS.

Mer än andra terrororganisationer har IS använt sig av våldspropaganda – och terroristernas propagandaenhet har fortsatt att sprida sina budskap även inifrån det fallande kalifatet. Civila både i Mellanöstern, Europa och på andra håll i världen har betalat ett astronomiskt pris i död och mänskligt lidande.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.