Världens längsta bro över öppet hav invigdes under tisdagen av den kinesiska presidenten Xi Jinping. Foto: Fred Dufour/TT

ANALYS: Jättebron ”en symbolisk navelsträng till Kina”

Publicerad
Analys ·

Världens längsta bro över öppet hav invigdes i dag av den kinesiska presidenten Xi Jinping. En uppvisning i storslagen kinesisk ingenjörskonst, hävdar påskyndare. Ett sätt för Kina att kväsa Hongkongs kamp för oberoende säger kritiker.

Ulrika Bergsten

Europakorrespondent

Bygget som förbinder det kinesiska fastlandet med Hongkong och Macao är spektakulärt och ska ha kostat uppemot 200 miljarder kronor. Hela förbindelsen mäter 55 kilometer och vissa delar går under vatten. För att klara konstruktionen har man skapat två artificiella öar som håller upp brofästen längs vägen.

Xi Jinping säger att bron är nyckeln som ska öppna ett nytt kinesiskt high-techområde, ett Silicon Valley i södra Kina. Regionen ska ytterligare  förstärka det kinesiska oberoendet i tider då det blåser snåla handelsvindar och då Kinas ekonomi inte längre växer med samma takt som förr.

”Symbolisk navelsträng”

Kritikerna ser det dock som ytterligare ett steg i att integrera Hongkong med Fastlandskina och för all framtid sätta stopp för självständighet. Claudia Mo, parlamentsledamot i Hongkong, kallar det för en symbolisk navelsträng till Kina. Andra säger till och med att Kina placerat en trojansk häst i Hongkong i och med bygget av bron och det nya snabbtåget till Peking. Till tågförbindelsen hör en stor, påkostad centralstation inne i Hongkong som ägs och styrs av Kina.

Hongkongs status är omtvistad. Fram till 1997 var det en brittisk besittning. När Hongkong lämnades tillbaka till Kina så lovades en speciell status som särskild administrativ enhet. Under 50-år skulle Hongkongborna garanteras ett oberoende rättsväsende och oförändrat skydd för grundläggande rättigheter.

Man lovades också en demokratisk utveckling mot fria och allmänt val. Riktigt så har det inte blivit eftersom som kinas regering både nominera ministrar och godkänt kandidater. Och flera av de som deltog i de prodemokratiska demonstrationerna 2014 har åtalats och fängslats.

Region sammanlänkas

Oavsett Kinas motiv betyder byggena av bro och järnväg att en hel region nu sammanlänkas och en övervägande del av Hongkongs befolkning välkomnar förbindelsens betydelse för ekonomisk tillväxt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.