Nu verkar det som att Peking har valt en ny taktik. Från att ha försökt skrämma proteströrelsen försöker man lugna ner händelseutvecklingen, skriver SVT:s Tilde Lewin. Foto: Jae C. Hong/AP/TT

ANALYS: ”Kanske är dagens besked ett första steg mot ett mer kompromissvilligt Kina”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

På onsdagen fick Hongkongs demokratirörelse sin första framgång. Och för första gången sedan början av juni kommer nyheter från Hongkong som inte innebär en eskalering av konflikten.

Hongkongs chefsminister Carrie Lam drar tillbaka lagförslaget om utlämningar till Fastlandskina, formellt.

Tilde Lewin

Asienkorrespondent

”För lite för sent” var kärnan i kommentarerna från ledande aktivister. Både aktivisten Joshua Wong och det prodemokratiska blocket i parlamentet kom med uttalanden efter Carrie Lams besked. Men det går att tolka deras kommentarer som ett sätt att förbättra sitt förhandlingsläge.

I själva verket är beskedet en hel del, i sista stund.

Ett brott mot en skrämmande utveckling

När Carrie Lam plötsligt lämnade beskedet att utlämningslagen nu formellt dras tillbaka innebar det en stor framgång för proteströrelsen. Förutom att det är första gången Peking backar innebär det också ett brott mot en skrämmande utveckling som varit konstant sedan protesternas början: en hårdnackad vägran att tillmötesgå demonstranternas krav på något sätt, det ständigt upptrappade våldet, och det ständigt upptrappade hotet om ännu mera våld.

För lite mer än en vecka sedan avlossades det första skottet, ett varningsskott som avfyrades av en polis. En dag senare släppte kinesiska statliga medier bilder på kolonner av militärfordon som kör in i Hongkong från fastlandet. Förklaringen att det handlade om en årlig och planerad ”rotation av bemanningen på garnisonen i Hongkong” gjorde inte bilderna mindre olycksbådande, inte i rådande läge.

Spöket av Himmelska fridens torg

Det rådande läget är en slags klaustrofobisk väntan, efter tre månader av helt låsta positioner. Och över den tryckande känslan i en stad som väntar hänger spöket av händelserna på Himmelska fridens torg i juni 1989. Ett militärt ingripande mot demonstranterna har verkat om inte troligt så i alla fall möjligt. Kinas president Xi Jinping är pressad av både handelskrig och oroligheterna i Hongkong.

Ett tecken på pressen mot Xi Jinping är att han har väntat ovanligt länge med att utlysa ett viktigt politiskt möte för Kinas högste ledning, nämligen centralkommittens fjärde plenum. För bara några dagar sedan kom tillslut beskedet att det årliga mötet ska sammankallas. Det går av stapeln i oktober. Han har väntat i åtta månader, de brukar hållas i februari.

En ny taktik

Peking väntade dessutom på den första september, för då skulle studenterna i Hongkong tillbaka till skolan, och man hoppades att protesterna skulle få ett naturligt slut. Det datumet kom och gick, och betydde bara att studenterna fick ett tillfälle att visa ännu större beslutsamhet, genom att skolstrejka.

Nu verkar det istället som att Peking har valt en ny taktik. Från att ha försökt skrämma proteströrelsen försöker man lugna ner händelseutvecklingen.

Kanske är dagens besked från Carrie Lam ett första steg mot ett lugnare Hongkong, och kanske till och med ett mer kompromissvilligt Kina.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.