Indien kommer snart gå om Kina som världens folkrikaste land, och är samtidigt den snabbaste växande stora ekonomin. Alla siffror i Indien är enorma och det kommer märkas allt mer på internet, skriver SVT:s Indienkorrespondent Malin Mendel Westberg. Foto: Altaf Qadri/AP/TT

ANALYS: Kommer inte dröja länge innan Indien dominerar Youtube och Instagram

Publicerad
Analys ·

Den svenska Youtube-stjärnan Pewdiepie har skapat sig en unik position – men snart lär han få se sig akterseglad av indier.

Malin Mendel

Korrespondent, Indien

Om jag tar upp min mobil på gatan ropar indiska barn till varandra ”hon har en iphone”. Mobiler är lika med status och genom dem kan man ha koll. Idén om begränsad skärmtid för barn finns inte alls på samma sätt i Indien som i Sverige, så indiska barn spenderar enorma mängder tid på – just det – Youtube.

Visst får man ge svenska Pewdiepie – hittills störst på Youtube – att han har skapat sig en unik position. Men å andra sidan hade han unik tillgång till både utbildning och den teknik som behövdes för att kunna bli en influencer i ett tidigt skede. Sedan dess har allt fler indier fått samma möjligheter, och indiska företag har samtidigt fått en enorm marknad.

”Alla siffror i Indien är enorma”

Indien kommer snart gå om Kina som världens folkrikaste land, och är samtidigt den snabbaste växande stora ekonomin. Alla siffror i Indien är enorma och det kommer märkas allt mer på internet. För det andra stora landet – Kina – är med sin censur inte ens med i matchen. Det tredje stora landet – USA – har en folkmängd på drygt 300 miljoner. Det är lika många som idag har en smartphone i Indien. Men här finns ytterligare 1 miljard människor som är i färd med att köpa en de också.

”Kommer inte dröja länge innan Indien dominerar”

Sedan 2016 har dessutom en internetrevolution inträffat i Indien. Den heter Jio och är en liten svart dosa som ger billigt trådlöst internet. Liksom 460 miljoner indier har även jag skaffat mig en sån och kan nu surfa på min dator, ipad eller mobil var jag än befinner mig.

Indierna gillar smarta, billiga lösningar och vill gärna utnyttja dem maximalt, dessutom finns gott om tid att titta på filmer och klipp i den stillastående trafiken i Indiens många storstäder. Underhållning anses vara en viktig del av livet i Indien och Bollywood producerar sedan länge flest filmer i världen.

Allt detta sammanslaget gör att det inte kommer att dröja länge innan Indien även kommer att dominera Youtube och Instagram.

Europa och USA är föredettingar, det är Indien som gäller nu

Att det är indiska T-series som utmanar Pewdiepie om förstaplatsen på Youtube är inte så konstigt. T-series är ett film- och musikbolag som lagt upp filmer på Youtube i många år, och sedan var det bara att rida på vågen av alla nya internetanvändare när Jio kom. Ordföranden för T-series tar inte illa vid sig av att Pewdiepie och hans följare tar till alla tänkbara knep för att inte åka ner från toppen. Neeraj Kalyan välkomnar istället uppståndelsen och alla nya följare det har gett internationellt. Även mina indiska vänner tar tävlingen mellan T-series och Pewdiepie med ro.

– Europa och USA är föredettingar, det är Indien som gäller nu, brukar de säga till mig.

I det här fallet kan de få rätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.