Säkerhetsstyrkor vaktar det omstridda heliga området i Ayodhya. Foto: Rajesh Kumar Singh/AP/TT

Analys: ”Konflikten handlar om tro, politik och symbolik”

Publicerad
Analys ·

När Indiens högsta domstol ger klartecken för ett tempelbygge i Ayodhya väcker det uppmärksamhet eftersom det ligger en moské just där.

Malin Mendel

Korrespondent, Indien

Stridigheterna om platsen har pågått länge, då vissa menar att moskén från 1500-talet byggts ovanpå ett ännu äldre hinduiskt tempel. 1992 stormades och revs moskén av hinduer. Händelsen utlöste landsomfattande kravaller som krävde över 2 000 människors liv.

Sedan dess har frågan fortsatt att väcka starka känslor. Det handlar om tro, politik och symbolik, och oro finns att våldet ska blossa upp på nytt. I samband med domen stärktes därför säkerheten i och kring Ayodhya rejält. Militärpoliser patrullerar gatorna och skolorna har hållits stängda.

Decennier av polarisering

Redan i våras när jag försökte komma i närheten av moskén för att göra reportage, var området avstängt och det var förbjudet att filma. Folksamlingar på mer än fyra personer var inte tillåtna.

Att frågan nu tillslut avgjordes av Högsta domstolen var nödvändigt efter decennier av polarisering och frustration. I förhandlingarna har båda sidor fått lägga fram bevis för sin sak. Det har till exempel varit arkeologiska fynd och gamla skrifter.

Utifrån det gav domstolen klartecken för ett tempel, samtidigt som muslimerna tilldelas mark en bit därifrån för att kunna bygga en ny moské.

Anklagelsen: Ett Indien bara för hinduer

Hinduerna är i majoritet i Indien, men muslimer har bott här i hundratals år och under långa perioder har grupperna levt sida vid sida. Men sedan premiärminister Narendra Modi och hans hindunationalistiska parti BJP kom till makten 2014 har våldet mot muslimer och andra minoriteter ökat, liksom de religiösa spänningarna.

Oppositionen anklagar regeringen för att försöka stöpa om Indien till ett land främst för hinduer, och vissa ser domslutet som en triumf för det styrande partiet. Något som premiärminister Modi går emot på Twitter där han skriver att det inte handlar om seger eller förlust för någon.

Religiösa ledare på båda sidor har manat till lugn och förhoppningen är att domen nu ska leda till ett slut på konflikten. Att Indiens två största religiösa grupper ska fokusera på samförstånd snarare än polarisering

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.