Ungerns premiärminister Viktor Orbán hoppas att IVF ska rädda landet från en demografisk kris. Arkivbild. Foto: Zsolt Szigetvary/TT, SVT

Analys: ”Bara bebisar från gifta medelklasspar är välkomna”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Pengar i handen och konstgjord befruktning ska ge fler ungerska bebisar – men bara bebisar från gifta medelklasspar är välkomna.

Elin Jönsson

Utrikesreporter

IVF ska rädda Ungerns demografiska kris. Nu nationaliserar staten flera IVF-kliniker och ungerska par ska från och med i sommar kunna skaffa barn på konstgjord väg alldeles gratis.

Ungern är ett av de länder i Europa där befolkningen minskar snabbast. De senaste tio åren har antalet invånare sjunkit med 300 000 och om trenden inte bryts kommer landets befolkning krympa med fyra miljoner, från tio till sex miljoner till år 2070.

Premiärminister Viktor Orbán klassar barnafödandet som en fråga av strategisk nationell betydelse och har satt in en ”Aktionsplan till skydd för familjer”. Hela 4,8 % av nationalinkomsten satsas på stöd till familjer och åtgärder som ska öka barnafödandet. Generösa lån och bidrag till familjer som skaffar barn ska få ungrarna att hoppa i sänghalmen och de som inte lyckas den vägen ska nu helt gratis kunna få barn genom IVF. Staten tar till och med över sex IVF-kliniker för att visa hur angelägen frågan är. Men det är inte alla ungrare som kan ta del av reformerna, och frågan är vilken effekt de har.

Vita medelklassbarn är välkomna

Visionen som Orbán och hans parti Fidesz har är tydlig och utgår från partiets värdekonservativa grund. Den demografiska krisen ska inte lösas genom invandring utan endast med ”ungerska barn”.

Barnen ska inte bara vara vita, de ska vara födda inom äktenskapet, och skilsmässa är inte att tänka på. Såsom reformerna är utformade i dag gynnar de medvetet vita gifta heterosexuella medelklasspar.

Homosexuella, ensamstående eller frånskilda får inte ansöka om de generösa lån som den ungerska staten erbjuder.

Alla bidragen och lånen ges bara till gifta par med tre barn, eller som planerar att skaffa minst tre barn. Om man lyckas efterleva kraven och levererar minst tre barn skänker staten pengarna, om man skiljer sig får man betala tillbaka dem snarast och med ränta.

”Barnlösa människor står på dödens sida”

En av Fidesz grundare, Lászlo Köver, som i dag är det ungerska parlamentets talman slog från talarstolen en gång fast att barnlösa människor ”inte är normala” och att de står på ”dödens sida”. Han har också sagt att det är en offentlig och inte privat angelägenhet att skaffa barn.

Men flera ungrare jag talat upplever att det är svårt att leva upp till statens krav. De menar att det är svårt att våga ta klivet att bli förälder när lönerna är låga och anställningskontrakten korta eller obefintliga. De där mest fertila åren går åt till ren överlevnad, menar de. Barnen skjuts upp och så plötsligt är det för sent, då hjälper inte någon gratis IVF-behandling i världen.

IVF verkningslöst mot brain drain

Enligt ungerska forskare är det inte heller realistiskt att lösa den demografiska frågan genom IVF. Studier visar att IVF-barnen aldrig kan bli så många att de fyller tomrummet som uppstått efter 38 år av befolkningsminskning. Inte minst eftersom de flesta IVF-försök trots allt fortfarande misslyckas.  

Sedan 2012 har antalet kvinnor som kan eller vill ha barn minskat med 20%, enligt den ungerska statistiska centralbyrån.

Samtidigt har också över en halv miljon ungrare lämnat landet under samma period. De som flyttar är samtidigt de som Orbán gärna vill se skaffa barn – välutbildade ungrare med ambitioner, som de dock inte upplever att de kan förverkliga i hemlandet.  

De internationella studier som gjorts visar att effekten från finansiella instrument inte är tillräckliga. Det finns andra faktorer som spelar större roll, som jämställdhet och framtidstro. När folk upplever livskvalité och känner sig trygga skaffar de sig också barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.