Analys: Kristdemokraternas tronstrid kan sluta i katastrof

Publicerad
Analys ·

Det är bara fem månader till valet och det finns verkligen ingen tid att spilla på interna bråk. Så när två maktlystna män som båda vill ha Tysklands, och kanske EU:s, tyngsta politiska jobb nu slåss inför öppen ridå drar de samtidigt sina båda partier ner i fallet. Syskonbråket mellan partiledarna för kristdemokratiska CDU och CSU hotar snuva dem på en valvinst i september.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

Armin Laschet leder det största partiet i den kristdemokratiska unionen, CDU. Markus Söder, det mindre partiet CSU i Bayern. Vanligtvis är det CDU som med en storasysters rätt har starkaste ordet och oftast får sätta sin kandidat att leda båda partierna i valet. Men när lillasyster är både mer poppis och morskare, som fallet är nu, då visar sig gamla regler inte längre gälla. Och när lillasyster vägrar att kliva åt sidan – ja, då är nävarna i luften. 

– Söder är ingen lagspelare.

– Laschet är ingen valvinnare.

Hårda ord ska ha kastats mellan dem under ett möte med förbundsdagsgruppen på tisdagen.  

Det är egentligen ingen strid om politik. Det är en maktstrid mellan två män som båda vill leda landet när Merkel slutar efter valet i höst. De två kristdemokratiska systerpartierna CDU och CSU har rykt ihop flera gånger förr. Högljudda strider, med svärdstick som efteråt tagit tid att läka. Och även om herrarna Laschet och Söder väldigt, väldigt snart måste komma överens om det är storasysters eller lillasysters tur den här gången, så är de båda redan skadade.  

Medan de andra partierna mobiliserat sig inför höstens valkamp, har kristdemokraterna fört sin fajt internt – mot varandra. Något valprogram har av förståeliga skäl inte kunnat jobbas fram. Utgångsläget för den som går vinnande ur syskonstriden kunde knappast ha varit sämre. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.