Turkiets president Erdogan besöker Moskva för att möta Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT

Analys: Kurdiska drömmar om självstyre ligger i Putins händer

Publicerad
Analys ·

I dag besöker Erdogan Moskva för att be Ryssland lämna syrisk-kurdiska styrkor åt sitt öde. Kurdiska drömmar om självstyre ligger nu i Putins händer.

Tomas Thorén

Korrespondent, Turkiet

De syrisk-kurdiska styrkorna YPG:s fortsatta kontroll av områden i norra Syrien står på spel när Turkiets president Erdogan idag besöker Moskva för att möta Vladimir Putin.

”Vi kommer plötsligt om natten” sa president Erdogan nyligen i ett hot riktat mot kurdiska YPG, som kontrollerar ett stor landområde längs Turkiets gräns i norra Syrien.

Uttalandet väger ännu tyngre sedan Trump i december överraskande beslutade att USA ska överge YPG, som prisats för sin insats som allierade i kampen mot IS och andra islamistiska extremister.

Hoppas kurdiska styrkorna ska dra sig tillbaka

Erdogan har sedan dess satt press på båda USA och Ryssland att upprätta en 30 kilometer djup demilitariserad zon på den syriska sidan av Turkiets gräns.

Underförstått hoppas Ankara att stormakterna ska få de kurdiska styrkorna att självmant dra sig tillbaka från området.

Annars står turkisk militär vid gränsen redo att när som helst gå till attack, sa Erdogan i måndags.

Sårbara utan USA

Frågan är om Erdogan verkligen är redo att göra verklighet av hotet. Men kanske behövs det heller inte backas upp, med så stor osäkerhet om amerikanska soldaters närvaro räcker det med vapenskrammel för att skaka om i fiendelägret.

För utan uppbackning från USA är de kurdiska styrkorna sårbara och tvingas se sig om efter andra allierade.

En kompromiss med president Assad kanske kan skydda dem mot Turkiets militära kraft, men riskerar å andra sidan ändå att grusa drömmarna att kontrollera områden själva, då det är otänkbart att Assad inte kommer göra anspråk på det.

Turkiets trumfkort

Ryssland och Iran har också goda relationer med de kurdiska styrkorna, men det har tidigare visat sig att det inflytandet främst använts för uppnå sina egna mål i regionen.

Turkiet har dessutom ett trumfkort på handen med inflytande i Idlib-provinsen, det sista området som kontrolleras av väpnade grupper som krigar mot Assad-regimen, bland dem finns islamistiska extremister.

Hålls i örat av Putin

En vanlig gissning är att Turkiet vill utöva byteshandel med Ryssland, där Idlib överlämnas till den syriska regimen mot att de kurdiska styrkorna hålls i örat av Putin.

Men det finns också spekulationer om att Erdogan kanske vill ha en upprepning av Afrin-offensiven förra året, mest för att slå undan benen på den inhemska oppositionen inför lokalvalen i vår, där Erdogans parti riskerar att förlora viktiga borgmästarposter som Ankara och Istanbul.

Den turkiska opinionen belönar alltid den som går till krig mot den väpnade kurdiska ärkefienden PKK. I många turkars ögon görs det ingen åtskillnad på dem och syrisk-kurdiska YPG. 

En begränsad turkisk militäroperation skulle piska upp nationalistiska känslor på hemmaplan som gynnar president Erdogan och dessutom flytta fokus från den knackiga ekonomin.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.