Många frågar sig om valet av tillfälle att peta Rex Tillerson.

Analys: Många frågar sig: Varför nu?

Publicerad

ANALYS · President Donald Trump och hans utrikesminister Rex Tillerson var oeniga om mycket men petningen kommer i ett känsligt läge. Är nu verkligen rätt läge för mer Trump-turbulens, frågar sig många bedömare i USA.

Carina Bergfeldt, USA-korrespondent.

Carina Bergfeldt

Korrespondent USA

”Jag tror att Rex kommer att bli mycket gladare nu”, sade Trump där han stod på Vita husets gräsmatta, efter att ha sparkat utrikesminister Tillerson.

Beskedet kommer efter det senaste ämnet som de båda tyckt olika om: Rysslands roll i förgiftningen av den tidigare ryska spionen Sergej Skripal och hans dotter Yulia.

Efter att Storbritanniens premiärminister Theresa May i går öppet anklagade Ryssland gick Rex Tillerson ut och höll med. Han sade att både de som utförde försöket och de som beordrade det, måste ställas till svars.

Lång lista på oenigheter

Trump var tyst i ämnet, fram tills nyss.

”Jag ska prata med Theresa May idag. Det verkar som att de tror att det är Ryssland och jag skulle tolka det som fakta. Om vi håller med så kommer vi att fördöma Ryssland eller vem det nu är”, sade presidenten på ovan nämnda gräsmatta.

Förgiftning.

Parisavtal.

Iranavtal.

Rysk inblandning i USA-valet.

Ståltullar.

Nordkorea.

Listan är lång på saker som presidenten och hans utrikesminister varit oense om, därför var avskedet å ena sidan inte alls oväntat. Uppgifter om att Rex Tillerson kallat Trump ”idiot” har förföljt honom i månader. Å andra sidan ställer många sig frågan: ”Nu?”

Intensiv debatt

Nu, när Trump tackat ja till ett möte med Nordkorea, ett av de mest känsliga mötena i modern tid?

Nu, när han har en utrikesminister som i ett år satt sig in i frågan, som besökt regionen, pratat med alla grannländer, haft fungerande samtal med viktiga nyckelspelare som Sverige.

Nu, när kompetens i ämnet behövs, är det verkligen rätt tid att ta in en ny person?

Det debatteras i nuläget i varenda nyhetskanal i USA.

”Oense om mycket”

Donald Trump, fortfarande på en gräsmatta vid Vita huset, verkade obekymrad över det.

”Rex och jag har pratat om det här länge. Vi kom bra överens men vi var oense om mycket, vi tänkte inte på samma sätt. Med Mike Pompeo (chefen för CIA som Trump utnämnt till ny utrikesminister) så har vi en liknande tankeprocess. Jag tror att det här kommer att bli bra.”

Men frågan är hur länge Trump och Tillerson pratat om detta.

För samtidigt som Trump stod på Vita husets gräsmatta kom ett pressmeddelande från Utrikesdepartementet:

”Rex Tillerson har inte pratat med presidenten och vet inte varför han får sparken.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.