Theresa May när hon lämnade 10 Downing Street tidigare på måndagen. Foto: AP Photo/Frank Augstein

Analys: May visar än en gång vilken slipad politiker hon är

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ett helt land är på gränsen till ett nervöst sammanbrott. Nu är sanningens minut – på tisdag röstar brittiska parlamentet om brexitavtalet. Men Theresa May visar än en gång vilken slipad politiker hon är. Hennes väntade nederlag på tisdag kan vändas till en tillfällig seger på fredag, med hjälp av ett nytt, informellt löfte från EU.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Var det en slump? Varför använde Theresa May i sitt tal till parlamentet uttrycket ”I've been clear that I don't believe we will extend article 50”? Det vill säga: ”jag har varit tydlig med” i stället för att säga ”I am clear that we will not extend…”, alltså: ”jag är tydlig ”.

Dåtid i stället för nutid. Var det en grammatisk felsägning eller var det ett första tecken på att hon håller på att distansera sig från sin tidigare position och kommer att skaffa sig ännu en tidsfrist till sommaren?

Brexit

Så uppstressad är stämningen i ett av världens hårdaste politiska klimat just nu att minsta grammatiska nyans analyseras av politiska kommentatorer.

May har en plan B

Men en hel del av laddningen kring morgondagens omröstning har klingat av. Nu väntar i stället alla på vad som blir hennes nästa drag efter morgondagens väntade förlust. Brexitavtalet kommer att röstas ner, men oddsen för att Storbritannien ska lämna EU med en krasch den 29 mars är fortfarande inte särskilt höga.

Theresa May har en plan B och har gott stöd från förstående EU-regeringschefer och EU-ledare.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har i ett brev lovat Theresa May att om hon så begär kan EU tänka sig att ge Storbritannien ännu en tidsfrist – till juli. Artikel 50 förlängs i så fall. Men det måste hon be om, och det kommer ske först efter att hon förlorar omröstningen i parlamentet om brexitavtalet.

Kan skapa fler kompromisser

Allt pekar mot att parlamentet röstar ner det avtal EU och Storbritannien förhandlat fram under två års tid.

Vid ett nej har Theresa May tre arbetsdagar på sig att återkomma med sin plan B. Då åker hon till Bryssel och försöker skapa fler kompromisser, som att förlänga artikel 50, det vill säga det tillfälliga avtal som just nu råder mellan Storbritannien och EU i väntan på det formella utträdet.

Genom att köpa sig tid kan Theresa May förhandla fram tydligare regler kring den så kallade nödlösningen vid irländska gränsen. Det brexitavtal som nu ska röstas om innebär att Storbritannien, på obestämd tid blir kvar i tullunionen med EU. Detta för att slippa en hård gräns mellan Nordirland och Storbritannien. Detta har varit mycket svårt för många ledamöter att acceptera, som anser att Storbritannien därmed förvandlas till en lydstat under EU, med skyldigheter att följa EU:s tullregler men inga rättigheter.

Enligt uppgift från Bryssel kan EU tänka sig att tidsbegränsa nödlösningen till ett år för att sen förhandla fram en ny, mer jämbördig tullunion mellan Storbritannien och EU. Då skulle den bara gälla till 2020.

Många ”men”

Både en tidsfrist och en annan lösning kring irländska gränsen måste beslutas av ett extrainkallat EU-toppmöte.

Men, det finns många men. Vad som nu sker i Storbritannien är en helt unik process. Labours ledare Jeremy Corbin hotar med att genomdriva en misstroendeomröstning mot regeringen efter att brexitavtalet röstats ner av parlamentet. Men eftersom Theresa May nyligen överlevde en misstroendeomröstning bland sina egna toryledamöter är det inte sannolikt att regeringen faller och May väntas sitta säkert till december. 

En del ledamöter vill rösta om att parlamentet ska ta över brexitförhandlingarna från regeringen. Att på det sättet ta kontroll över regeringen är något som inte hänt på över 100 år i Storbritannien.

Krisen fördjupas vid ny omröstning

Under måndagen avgick ännu en toryledamot, biträdande inpiskaren Gareth Johnson lämnade sin post. Han kan inte leva med brexitavtalet och sätter nu sin lojalitet till landet före lojaliteten till sitt parti, skrev han i sitt avskedsbrev. Skulle fler toryledamöter vända sig mot May så kan nyval inte uteslutas, och därmed eventuellt en ny folkomröstning.

Men hur ska frågan i en ny folkomröstning lyda? Ska medborgarna godkänna eller förkasta ett avtal som landets folkvalda förkastat? Labour vill inte rösta om det nuvarande brexitavtalet eftersom Jeremy Corbyn tror sig kunna få fram en ny och bättre deal med EU. Krisen skulle ytterligare fördjupas.

Kvar står Theresa May och envisas med att hon ska ge britterna vad de i en demokratisk folkomröstning faktiskt har begärt – ett ordnat och sansat utträde ur EU. Än så länge ser hon faktiskt ut att ha rimligt goda chanser att lyckas med sitt uppdrag.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Brexit

Mer i ämnet