Indiska bönder samlas framför Röda fortet i Dehli för att protestera mot de nya jordbrukslagarna. Foto: Rajat Gupta/EPA

Analys: ”Missnöjet bland Indiens bönder har pyrt länge”

Publicerad
Analys ·

”I dag har bönderna klart för sig att de utgör nästan hälften av den indiska arbetskraften, och därmed är en avgörande politik kraft – om de går samman. Och det är just det de nu gör.” skriver SVT:s utrikeskorrespondent Malin Mendel i Indien.

Malin Mendel

Korrespondent, Indien

Många har hört av sig till mig och undrar varför indiska bönder protesterar. Det är en bra fråga för det handlar om de största protesterna i Indien någonsin – och antagligen de mest välorganiserade. 

Sedan två månader bor bönder i stora läger utanför Delhi, där de blockerar trafiken och skanderar slagord. Bland tälten finns sjukstugor och till och med en egen tidning. I enorma kök lagas mat till de strejkande. 

Protesterna har mötts av tårgas och vattenkanoner, men bönderna säger att de kan fortsätta i flera månader.

Regeringen vill liberalisera jordbruket

Den omedelbara orsaken är att regeringen vill liberalisera jordbruket genom nya lagar som bland annat tillåter utländska företag att handla direkt med bönderna. Men bönderna vill bevara det statligt reglerade system som hittills garanterat så kallade minipriser.

Få förnekar att reformer behövs. Jordbruket står för nästan hälften av alla indiska jobb och om bönderna får det bättre, skulle det kunna leda till en positiv spiral av ökad tillväxt och minskad arbetslöshet. Men bönderna vill påverka hur reformerna ska gå till, och det finns flera bakomliggande orsaker till deras missnöje.

Bönderna är en avgörande politik kraft

En handlar om ökad medvetenhet. Bönderna har betydligt bättre koll på sina rättigheter idag än för bara femton år sedan när jag började rapportera från Indien. Fler pratar engelska och genom sociala medier har kunskapen om världen ökat.

Idag har bönderna klart för sig att de utgör nästan hälften av den indiska arbetskraften, och därmed är en avgörande politik kraft – om de går samman. Och det är just det de nu gör. Även indiska bönder har smartphones och WhatsApp, vilket ger dem möjlighet att organisera sig på ett helt annat sätt än tidigare. 

Ekonomiska utmaningar och pyrande missnöje

Det handlar också om att missnöjet bland bönderna pyrt länge. Premiärminister Narendra Modi lovade redan i valet 2014 mer pengar i plånkan till alla indier. Men sedan dess har ekonomin gått bakåt, vilket slagit hårt mot bönderna. Så 2016 lovade regeringen att dubbla böndernas inkomster till 2022. Åtskilliga bidrag har betalats ut, liksom skuldavskrivningar, men inflationen äter upp det mesta av ökade inkomster.

Osäkerheten om framtiden är olidlig

Lägg sedan till klimatförändringarna som redan drabbar indiska bönder med full kraft. Torka och översvämningar skapar en stor oförutsägbarhet med skördar som slår fel. När Indien dessutom stängde ner i mars förra året på grund av pandemin, blev osäkerhet om framtiden olidlig för många.

Protesterna handlar därför inte bara om de nya lagarna, utan kan ses som ett rop till de styrande om att många indier är väldigt rädda för arbetslöshet, fattigdom och hunger. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.