Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ivanka Trump, Donald Trump och Donald Trump JR. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Analys: ”Någon ur Trump-familjen lär finnas på valsedlarna 2024”

Publicerad
ANALYS ·

Donald Trump försvinner inte. Nu handlar det mer om kontrollen över det republikanska partiet och mindre om vem som styr landet. De kommande åren hamnar familjen Trump i fokus.

Stefan Åsberg, Mellanösternkorrespondent

Stefan Åsberg

Korrespondent USA

Donald Trumps hemsnickrade kampanj lyckades med lite pengar och mycket energi samla stöd från 71 miljoner amerikaner. Valframgången ägde rum mitt i den djupa pandemin som strypt den amerikanska ekonomin och trots att Trump kritiserats hårt för sin lättsamma inställning till virusdöden lyckades presidenten mobilisera sina trogna väljare.

I många delstater var det också ytterst jämnt. Och den försiktiga inställningen bland Trumps partikamrater visar att deras framtid fortfarande kan påverkas starkt av vilken sida de nu väljer. De som öppet anser att Trump ska ge upp kan straffas av presidentens hängivna väljargrupp.

Partiet är Trump

Det finns en vilja att gå tillbaka till ett normalläge inom ”The Grand Old Party”. Med sakfrågorna och inte personen i centrum. Donald Trumps politik har resulterat i flera viktiga politiska framgångar som ingen kan ta ifrån honom. De sänkta skatterna, avregleringarna och kanske framförallt – tre konservativa domare invalda i Högsta domstolen.

På kort sikt är frågan om när Donald Trump ger upp. I ett längre perspektiv är det intressanta hur Trump väljer att utnyttja sitt inflytande. Politiska kampanjer börjar tidigare än vad allmänheten vill förstå. Diskussioner förs redan om det kommande mellanårsvalet till kongressen. Där kan Trump genom sina kanaler; Twitter, konservativa radio- och tevekanaler styra vilka kandidater som kan kandidera och vilka som i slutänden lyckas. Med all säkerhet har Dondald Trump en helt annan syn på vilka typer av ledare partiet ska lyfta fram.

Familjens framtid i politiken

Kärnan kring Donald Trump har under åren utgjorts av gamla vänner, men framförallt familjen. Det stora övervägandet för Donald Trump kan bli att bestämma om han själv ska kandidera eller om någon ur hans familj lyfts fram: Donald Jr, Eric eller Ivanka.

Uppfostrad att aldrig förlora eller acceptera en förlust gör verkligheten svår för Trump. Det talas om ett stort teveprojekt och en ny framtid för Trump, men det politiska eftermälet är viktigt.

Därför är det ganska troligt att Donald Trump själv eller att någon ur hans familj finns där på valsedlarna 2024. Till dess får partiet och de republikaner som själva överväger att kandidera, vänta på att Trumps parti bestämt sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet