Analys: ”Netanyahu hyser en tacksamhet mot Trump”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Två fredsavtal på en dag. Två arabiska gulfstater normaliserade idag sina relationer med Israel i en historisk ceremoni i Vita Huset.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

I förra veckan trumpetade en Facebook-kampanj för Donald Trump ut att USA:s president åstadkommit ”FRED I MELLANÖSTERN”. 

I en region där diplomatin ofta rör sig långsamt har de senaste veckornas tempo framstått som blixtsnabbt. Israeliska turister kommer snart att kunna bada på stränderna i Dubai, och israeliska plan kan flyga över den arabiska halvön istället för att flyga runt i en tidskrävande omväg.  

Men även om Israel plötsligt är mer accepterat av Gulfländerna så innebär de fredsavtal med Förenade Arabemiraten och Bahrain som undertecknades idag inte någon fred i den mening att en konflikt avslutas.  

Ingen lösning på konflikten med palestinierna 

Palestinska ledare har kallat avtalen för förräderi och en kniv i ryggen. På de palestinska områdena har inte mycket förändrats, och Israel har inte kommit närmre en lösning på konflikten med palestinierna. Även om Förenade Arabemiraten sagt att Israel med avtalet lovat avbryta sina planerade annekteringar av delar av Västbanken, så har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu svarat att planerna finns kvar på bordet.  

Iran gemensam fiende 

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hyser en tacksamhet mot Donald Trump som han delar med flera av Gulfstaternas ledare. De fyra ledare som idag möttes i Vita huset har också en gemensam fiende i Iran. 

Tidpunkten – 48 dagar före det amerikanska valet – är viktig. Såväl Bahrains och Förenade arabemiratens ledare som Israels premiärminister vill gärna se Donald Trump som valets segrare. De fruktar att Joe Biden kommer att vara mer välvilligt inställd till diplomati med deras ärkefiende Iran. Biden anses också ha en tuffare inställning till Gulfländernas brott mot mänskliga rättigheter.  

Benjamin Netanyahu har i flera kritiska situationer fått politiskt understöd av Donald Trump och det råder inga tvivel om att han gärna vill bidra till en bild av Trump som en framgångsrik diplomat och fredsskapare, ett porträtt den amerikanske presidenten själv ofta målar upp. 

Vapenleverans till Förenade Arabemiraten 

Det exakta innehållet i avtalen som undertecknas idag har ännu inte offentliggjorts. Men en talesman för Vita Huset sade häromdagen att USA ”överväger” att sälja avancerade F35-stridsplan till Förenade arabemiraten. Bedömare ser vapenaffären som ett villkor från Förenade Arabemiraten för att gå med på uppgörelsen.  

För Netanyahu blir resan till Washington också en välkommen paus. Han står inför en politisk kris på hemmaplan där kritiken mot regeringens hantering av coronaviruset och en stundande korruptionsrättegång hotar hans grepp om makten.  

Tidigare otänkbart 

Majoriteten av arabländerna har tidigare vägrat erkänna Israel innan det finns en lösning på den långa konflikten mellan israeler och palestinier. Egypten och Jordanien har varit undantagen. 

Det tog 72 år för det första Gulfstaten – Förenade Arabemiraten -  att etablera diplomatiska relationer med Israel i augusti i år. Men det tog bara fyra veckor innan den andra Gulfstaten -  Bahrain – bestämde sig för att följa efter. Och även om de avtal som skrevs under i Washington idag kritiseras för att ignorera palestiniernas situation så har de en stor betydelse. Särskilt om det skulle visa sig att fler länder normaliserar relationerna med Israel. Sudan, Marocko och Oman nämns som tänkbara efterföljare.  

Saudiarabien tongivande 

Många ögon kommer att riktas mot Saudiarabiens representant vid ceremonin i Vita Huset idag. Stormakten Saudiarabien har upprepade gånger sagt att en uppgörelse med Israel inte är aktuell förrän frågan om palestiniernas framtid är säkrad. Samtidigt är det knappast troligt att Bahrain skulle ha fattat ett så stort beslut utan godkännande från det saudiska kungadömet.  

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.