Foto: TT

Analys: Nu dör ”America First” – men bara lite i taget

Publicerad
Analys ·

När Donald Trump installerades som USA:s president den 20 januari 2017 gjorde han klart att ett nytt budskap skulle ”höras i varje stad, i varje utländsk huvudstad och i alla maktens korridorer” världen över. ”Från och med idag ska en ny vision gälla i vårt land”, sa presidenten och höjde rösten. ”Från och med idag kommer det att vara endast ’America first, America first’”.

Fouad Youcefi

Reporter

Sedan dess har utrikesminister Mike Pompeo rest världen över för att trumma ut det nya budskapet. USA har hotat lämna Nato och EU har kritiserats. Trumpadministrationen har lämnat Parisavtalet om klimatet, kärnkraftsavtalet med Iran och INF-avtalet som förbjöd landbaserade medeldistansrobotar (vilket ledde till att Ryssland drog sig ur dagen efter). Nyligen undertecknades också ett utträde ur världshälsoorganisationen WHO och USA lämnade dessutom säkerhetssamarbetet ”Open skies”. 

Men den kommande Bidenadministrationen kommer att försöka döda ”America first”, det gjorde Joe Biden klart när han häromdagen presenterade sin tilltänkta regering med orden ”America is back”, USA är tillbaka. Räkna med ett betydligt mer samarbetsvilligt USA med större tilltro till internationella organisationer och samarbeten. Joe Biden har lovat att redan första dagen som president utfärda presidentorder om att gå med i Parisavtalet och att avbryta utträdet ur WHO.  

Iran blir knäckfråga

Bidens val till utrikesminister Tony Blinken, kommer att leda mycket av det arbetet. Han är en erfaren diplomat som beskrivit Europa som en ”vital partner” och som kritiserade Trumps planer på att dra tillbaka amerikanska trupper från Tyskland. En av de svåraste nötterna för honom att knäcka kommer att vara relationen till Iran där Joe Biden sagt att han vill tillbaka till kärnkraftsavtalet med Iran, något som Iran – svårt pressat av Trumpadministrationens hårda sanktioner – inte lär gå med på utan krav på tydliga eftergifter.

Kerry ska styra om klimatpolitiken

John Kerry, tilltänkt klimatsändebud och tidigare utrikesminister under Obama kommer samtidigt att arbeta med Joe Bidens ambitiösa klimatpolitiska mål och alla de åtgärder som behöver komma till för att USA åter ska arbeta mot Parisavtalets mål. 

Men bara för att ”America first” inte längre kommer vara den gällande devisen, så innebär det inte att USA kommer lägga sig platt för andra länders önskemål eller krav. Blinken gjorde det tydligt i en intervju redan i september när han sa att ”våra vänner vet att Joe Biden vet vilka de är. Det vet också våra fiender. Den skillnaden kommer att kännas redan första dagen.”  

Kommer tvingas gå försiktigt fram

Det finns också viktiga inrikespolitiska skäl för den kommande Bidenregeringen att vara tuff i världen. 74 miljoner amerikaner röstade på Donald Trump i valet, många av dem glada över presidentens tuffa och nationalistiska retorik gentemot tidigare allierade som de upplever utnyttjat USA ekonomiskt. De handelsavtal som Trump slutit med Mexiko, Kanada, Kina har i stora drag varit bra för amerikaner, anser många. Varje tillstymmelse till bilden av Bidenadministrationen som svag i förhållande till något annat land kommer att användas och riskera blåsas upp till stora proportioner på hemmaplan av hans motståndare, något som en Biden – som talar mycket om att ena landet – gärna vill undvika. Därför kommer Biden att behöva gå försiktigt fram när han försöker förpassa ”America first” till historieböckerna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.