Att Sveriges utrikesminister besöker Israel kan tolkas som att man nu försöker reparerar relationen till landet, skriver SVT:s Samir Abu Eid. Foto: Menahem Kahana /AFP/TT

Analys: ”Nu försöker Sverige reparera banden till Israel”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

När Sveriges regering erkände Palestina 2014 skadades relationen mellan Sverige och Israel. Men i och med utrikesminister Ann Lindes (S) besök i landet har Sverige tagit ett stort steg mot återupptagandet av diplomatiska och vänskapliga förbindelser med Israel.  

Samir Abu Eid

Mellanösternkorrespondent

Strax efter att Ann Linde landade i Israel under söndag kväll skrev hon på Twitter: ”Detta officiella besök markerar en nystart i relationen mellan Israel och Sverige”.

Det är nästan exakt sju år sedan som dåvarande utrikesminister Margot Wallström (S)  offentliggjorde att Sverige erkänner staten Palestina. Den dåvarande israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu och hans regering blev ursinnig. De diplomatiska relationerna mellan Sverige och Israel raserades och har sedan dess varit på bottennivå.

Men den senaste tiden har mycket hänt, och det har möjliggjort dagens diplomatiska genombrott.  

Finns möjlighet till förändring

Krisen mellan Sverige och Israel var delvis personlig, men numera är både Margot Wallström och Benjamin Netanyahu utbytta vilket har skapat möjlighet till förändring. Israel fick i somras en ny koalitionsregering med Naftali Bennet som premiärminister. (Sedan i augusti har också Israel en ny ambassadör i Sverige)

Den svenska regeringen har varit mest mån om att återuppbygga relationerna. Ann Linde har gjort flera uttalanden som uppskattats i Israel. Linde har talat om Israel som det judiska folkets hemland och hon har gjort tydligt att Sverige har ett starkt engagemang för Israels säkerhet.

I Israel finns en utbredd uppfattning att judar inte känner sig trygga och säkra i Sverige, och att den svenska regeringen inte gör tillräckligt i kampen mot antisemitism.

Förra veckan arrangerade den svenska regeringen den internationella Förintelsekonferensen i Malmö, där Israels president Isaac Herzog deltog via länk.  Under Anne Lindes besök i Israel under måndagen har hon träffat president Herzog och haft överläggningar med utrikesminister Yair Lapid. Hon besökte också forskningscentret Yad Vashem för Förintelsens offer. 

Under en gemensam presskonferens  lovordade Linde och Lapid den nya relationen mellan Sverige och Israel.    

Men Ann Linde sa också att den svenska regeringens inställning till Israel-Palestina-konflikten inte har ändrats. Regeringen vill se en tvåstatslösning där Israel och Palestina lever sida vid sida i fred och säkerhet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ann Linde besöker bland annat förintelsemuseet Yad Vashem under sitt besök i Israel. Foto: TT

Ska besöka Västbanken

På tisdagen ska Ann Linde besöka Ramallah på Västbanken där hon bland annat ska träffa den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. I nuläget pågår inga fredsförhandlingar mellan israeler och palestinier och det finns inget som talar för en palestinsk stat inom överskådlig framtid. Men den svenska regeringen verkar ha insett att om den vill vara med och försöka lösa konflikten – måste den ha goda relationer med både palestinier och israeler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.