Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”En mardröm för Bolsonaro” – Hör SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler. Foto: SVT/TT

Analys: Över en halv miljon döda i covid-19 – nattsvart läge för Bolsonaro

Publicerad
ANALYS ·

Över en halv miljon brasilianare har nu dött av covid-19. Det ger Brasilien näst flest dödsfall i världen efter USA. Och för president Jair Bolsonaro ser möjligheterna till omval 2022 allt mindre ut.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

Det är snart bara ett år kvar till presidentvalet i Brasilien och just nu ser det nattsvart ut för president Bolsonaro.

Enligt färska opinionsundersökningar är stödet för den sittande presidenten nere på rekordlåga nivåer. Och till råga på allt så är det Bolsonaros ärkerival – expresidenten och vänsterledaren Lula da Silva – som tagit en klar ledning. Enligt en opinionsundersökning får Lula 49 procent och Bolsonaro bara 23 procent vilket öppnar för en valseger redan i den första omgången.

Växande missnöje

Det är framför allt kritiken mot regeringens hantering av coronapandemin som dragit ner presidentens stöd i opinionen. Två tredjedelar av brasilianarna underkänner presidentens sätt att leda landet under pandemin. Och missnöjet har växt under den brasilianska kongressens coronautredning som pågått sedan april. Varje vecka kommer nya direktsändningar med nya vittnesmål från tidigare ministrar och funktionärer som förstärker bilden av en misslyckad coronahantering.

Den senaste skandalen från coronautredningen handlar om misstänkta oegentligheter i samband med inköp av det indiska vaccinet Covaxin. Den brasilianska staten ska ha tecknat ett avtal värt 300 miljoner dollar med läkemedelsbolaget Bharat Biotech – ett betydligt högre pris per vaccindos än vad som erbjudits av Pfizer. Enligt en visselblåsare från det brasilianska hälsoministeriet rör det sig om korruption men regeringen avvisar alla anklagelser och anklagar visselblåsaren för att vara politiskt motiverad.

För att försöka mobilisera sina anhängare har president Bolsonaro den senaste tiden genomfört flera motorcykelkaravaner genom olika städer. Men just nu stöds regeringens politik bara av den hårda kärna Bolsonaro-anhängare som backar upp sin president i vått och torrt. Flertalet av de många välutbildade mittenväljare från medelklassen som röstade på Bolsonaro 2018 har skrämts bort av hans förakt mot etablerad vetenskap. Och de fattiga brasilianare som vanns över med ekonomiska krispaket under pandemins början tycks ha övergivit presidenten när utbetalningarna upphörde.

”Skulle kunna förändra spelplanen”

Men än är loppet inte helt kört för Bolsonaro.

Takten i vaccineringen har ökat den senaste tiden och över en tredjedel av befolkningen har nu fått sin första dos coronavaccin. Att få pandemin under kontroll är en nödvändighet om presidenten ska ha en chans att bli omvald. Men vägen till en andra mandatperiod går framför allt via bättre vardagsekonomi för vanligt folk. Plånboksfrågor spelar en avgörande roll i brasilianska val och det finns tecken på att ekonomin nu är på väg ut ur coronakrisen. Prognoserna för årets tillväxt har skrivits upp till över fem procent och mycket tyder på att det kommer finnas större utrymme för offensiv ekonomisk politik under valåret 2022.

Bolsonaros opinionssiffror pekade uppåt under andra halvan av 2020 när regeringen rullade ut omfattande stödpaket med ekonomiska bidrag till fattiga familjer. En liknande ekonomisk satsning inför presidentvalet skulle kunna förändra spelplanen och göra valet betydligt jämnare än vad som verkar vara fallet just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.