I augusti 2018 fälldes Paul Manafort bankbedrägerier och skattebrott. Utanför domstolen demonstrerade flera amerikanare mot den före detta kampanjchefen. Arkivbild. Foto: AP/TT

Analys: Den här gången kan Manafort inte få benådning

Publicerad
Analys ·

Paul Manafort hann knappt hämta sig från sin fängelsedom innan han fick nästa besked. President Trumps före detta kampanjchef åtalas nu i en tredje delstat – för 16 nya brott. Och den här gången kan han inte få benådning.

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

Efter förra veckans milda dom – när Paul Manafort, 69, dömdes till knappt fyra års fängelse i Virginia för grov ekonomisk brottslighet – var spekulationerna ivriga i den amerikanska huvudstaden vad resultatet skulle bli här.

Domaren Amy Berman Jackson valde att nästan fördubbla straffet genom att lägga på ytterligare 43 månader på den redan existerande domen.

Motsägelsefullt bland domarna

Paul Manafort hade erkänt sig skyldig till att tvätta pengar och syssla med olaglig lobbyverksamhet som tjänade honom tiotals miljoner dollar.

Domaren konstaterade i sitt anförande att Paul Manafort har tillbringat ”en stor del av sin karriär med att lura systemet”, vilket är en direkt motsägelse på den tidigare domarens ord om att han till större delen levt ”ett skuldfritt liv”.

Åtalas för fler brott

Innan domen föll diskuterades det också huruvida president Trump skulle sticka ut näsan och benåda Paul Manafort, något som hans rådgivare rekommenderat att han inte skulle göra. Men om presidenten hade några sådana planer så gick de i spillo bara minuter efter att domen föll.

Då meddelade nämligen delstaten New York att Paul Manafort kommer att åtalas för 16 brott även där, och den domstolen faller inte under president Trumps rätt att benåda. Presidenten har stor befogenhet när det gäller federala brott, men inte alls samma möjlighet på delstatsnivå.

Om New York har lika starka bevis som de två domstolarna i Washington och Virginia innebär det att Paul Manafort sannolikt inte kommer undan fängelse, oavsett om han skulle ha en hemlig deal med USA:s president eller ej.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.