Analys: ”Perfekt storm hotar Trumps återval”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

President Donald Trump har levt upp till många av sina vallöften från 2016. Han har omförhandlat handelsavtal, byggt vidare på muren mot Mexiko och begränsat invandringen från en rad länder med muslimsk majoritetsbefolkning. Men han har också brutit en rad vallöften, och i den allra viktigaste valfrågan för amerikanerna – ekonomin, är han nu på väg att svika väljarna. 

Fouad Youcefi

Reporter

Trump lovade att bli ”den bästa jobb-presidenten gud någonsin skapat”. Men här är den dystra verkligheten för väljarna. Fler amerikaner är arbetslösa idag än när Trump kom till makten. Fler amerikaner lever på bidrag. För första gången genomför Läkare utan gränser humanitära hjälpprojekt i USA. När jag besökt matdistributionscenter runtom i USA under året har det inte längre bara varit bilar av äldre modell vars förare köat i timmar för en säck ris och fryst kyckling.

I köerna har jag sett bilar från Porsche, Jeep och till och med Corvette. Pandemin äter av USA:s medelklass. Beräkningar från Columbia University pekar på att USA har uppemot åtta miljoner nya fattiga i USA. En annan undersökning pekar på sex miljoner nya fattiga.  

Presidentvalet i USA 2020

Presidentens försvar, att coronapandemin – eller ”kinaviruset” som han brukar säga – är det som förstört hans annars mycket lyckosamma politik, är naturligtvis viss relevans och fungerar på stora delar av hans väljarbas. Innan coronapandemin hade USA den lägsta arbetslösheten sedan 60-talet (alltså inte den lägsta någonsin, som presidenten ibland hävdar). Men fungerar det försvaret på de familjer som just nu bara har råd med ett mål mat om dagen? 

USA har fått sex miljoner nya fattiga de senaste tre månaderna enligt en undersökning från University of Chicago och University of Notre Dame. Eller åtta miljoner nya fattiga sedan pandemins start, enligt beräkningar från Columbia University.

Mer pengar på fickan

När stimulanspaketen från den federala regeringen och delstaterna avlöste varandra i våras fick många amerikaner plötsligt mer pengar på fickan än när de hade jobb. Delstaterna hade utökat sin ersättning för arbetslöshet, från Trumpadministrationen kom ytterligare arbetslöshetsersättning och dessutom en check på 11.000 kronor per person. 

Men pandemin förväntas öka klyftorna i USA ännu mer. När den konstgjorda andningen hade som störst effekt höll den 18 miljoner amerikaner undan fattigdom under maj. Mönstermedborgarna använde extrapengarna för att betala av skulder, eller för att lägga undan till ännu tuffare tider. Men långt ifrån alla gjorde så.

Jag har mött amerikaner som använde pengarna till att köpa ny dator, ta med barnen på en utflykt, eller till att unna sig nya kläder.

Det är de som nu faller in i fattigdom, tre månader efter att den federala ”syrgastuben”, i form av arbetslöshetsersättning, löpt ut. President Trump vill se nya stimulansåtgärder men har hittills stött på oväntat motstånd från de egna republikanerna i senaten. 

Men precis som Trump svårligen kan ta hela äran för den blomstrade ekonomin i USA före pandemin, så kan han inte heller ges hela skulden för de klyftor som gör coronapandemins ekonomiska konsekvenser så förödande.

Kostnaden för bostäder och sjukvård rusar

Mellan 1978 och 2020 ökade lönen för en typisk amerikansk arbetare med knappt 14 procent. En typisk VD ökade under samma period sin lön med 1 167 procent. Samtidigt har kostnaderna för bostäder och sjukvård rusat, precis som ungdomars studentskulder. Idag uppger tre av fyra amerikaner att de skulle få ekonomiska problem om deras löner var försenade i bara en vecka. 

Så, även om allvarlighetsgraden i den ekonomiska krisen inte till fullo kan skyllas på Donald Trump, så leder det till den perfekta stormen mot presidentens återvalskampanj. En oskriven regel i USA är att en president blir återvald om ekonomin går bra.

Att Joe Biden många gånger om dagen påpekar att USA:s ekonomi lider är alltså inte förvånande. Med bara veckor kvar till valet står Trump därför inför en monumental utmaning – att vända opinionen som just nu lutar till Bidens fördel samtidigt som han undviker att fler amerikaner blir fattiga, eller dör i viruset. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet