Bill Gates fick lika mycket talartid som Kinas president under klimattoppmötet. Foto: AP/TT

ANALYS: Plötsligt satt näringslivet med i högsätet

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Radarparet Biden-Kerry tvingade fram flera viktiga besked. Sydkorea ska sluta finansiera kolkraft i andra länder. Japan sätter stoppdatum för olja och kol. Men deras största bedrift var att skapa en ny spelplan bortom FN:s sega klimatförhandlingar. Plötsligt satt näringslivet med i högsätet. Bill Gates fick lika mycket talartid som Kinas president Xi Jingping.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Joe Biden drivs av en djup övertygelse. Klimatkrisen rymmer en fantastisk möjlighet att gynna amerikansk ekonomi och skapa nya gröna jobb, som dessutom är ”fackföreningsvänliga”, brukar han tillägga. Han satsar ofattbara 2000 miljarder dollar på ett infrastrukturpaket för att skapa nya gröna jobb i takt med att fossiljobben kommer försvinna i kol- och rostbältet. Kritiken att de gröna jobben knappast kommer dyka upp i de samhällen där kolgruvan läggs ner viftar han bort.

Biden tog i dag hjälp av en rad toppnamn för att sälja in klimatkrisen som en chans för näringslivet.

Krokade arm med näringslivet

Filantropen Bill Gates höll ett anförande om vilka industrier som ännu inte sett dagens ljus inom förnybar energi. Själv har han satsat över två miljarder dollar i att utveckla koldioxidfria energislag.

Statsminister Stefan Löfven fick inte någon inbjudan men däremot Vattenfalls vd Anna Borg, för att berätta om Sveriges världsunika utveckling av fossilfritt stål. Klimattoppmötet blev en uppvisning hur politiker kan kroka arm med näringslivet.

Hittills har nästan 3000 stora företag i världen levererat egna klimatmål när de ska vara klimatneutrala.  

Ett exempel är hur hamburgerkedjan Burger King tidigare i veckan tillkännagav att man ska minska sina koldioxidutsläpp med 41 procent till 2030, bland annat genom att sälja mindre köttprodukter och mer veganskt. Entreprenören och Teslas VD Elon Musk utlyste i går en fyra år lång klimattävling med 100 miljoner dollar prispengar till de som kan visa hur man kan avlägsna koldioxid ur atmosfären. Att han sen tänker satsa på en sån kommersiellt lönsam teknik är ingen vild gissning.  

Näringslivet och politiker står inför en nästan ofattbar utmaning. Fortfarande drivs världens industrier och transportgrenar till 80 procent av olja och kol. Fortfarande pekar kurvan för global uppvärmning stadigt uppåt. Enligt en rapport från Fair Finance Guide lånar bland annat svenska banker fortfarande ut pengar till bolag som bland annat borrar efter ny olja i Arktis.

John Kerry, Vita Husets klimatsändebud, uppmanade bankerna att sluta upp i ledet bakom investerare som divesterar i fossilt. 

Historiskt skarpt klimatlöfte

Så vad har förändrats? Det nya är att under de senaste 12 månaderna har världens tre största ekonomier – EU, USA och Kina – satt ett stoppdatum för olja och kol. Det är historiskt. Och när politiker plötsligt börjar leverera beslut om att fasa ut olja och kol så börjar det hända saker.

Även om slutdatumen ligger långt borta, blir det en tydlig signal för näringslivet att omvärdera investeringar och göra andra riskbedömningar. Plötsligt kan innehav av fossila aktier visa sig långsiktigt vara förknippad med större risk än att satsa på ett grönt uppstartsföretag.

USA är nu med full kraft tillbaka på den globala klimatscenen. Tack vare att Vita huset kom med ett historiskt skarpt klimatlöfte vann de omvärldens förtroende. Däremot väntar en bitter strid med republikanerna på hemmaplan som anklagar Joe Biden för att ge Kina enorma konkurrensfördelar genom att gå före med klimatomställningen.

Men även om utsläppsgiganterna Kina och Indien inte kom med några nya löften så pratar stormakterna med varandra igen om om klimatkrisen. Det är vackert så. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.