Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
E tungt ansvar vilar nu på Mitch McConell, republikanernas ledare i senaten, skriver SVT:s utrikesreporter Fouad Yousefi. Foto: TT arkiv

Analys: Plötsligt vilar republikanernas framtid på ”Mitch the muscles” axlar

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Mitch McConnell har ett starkt grepp om det republikanska partiet. Inför att presidenten riskerar att på nytt ställas inför riksrätt rapporterar samstämmiga medier om att senatens ledare nu ledsnat rejält på Donald Trump, skriver SVT:s utrikesreporter Fouad Yousefi.

Fouad Youcefi

Utrikesreporter

Mycket kan hända på ett år.

Nej, jag syftar inte på pandemin, den ekonomiska berg- och dalbanan eller ens på att USA snart har en ny president som få trodde på förra vintern.

Jag syftar på den republikanska senatsledaren Mitch McConnell. För ett år sedan, när Donald Trump stod inför rätta i senaten var McConnell en högljudd försvarare av presidenten. Han kallade processen för både ”giftig” och ett uttryck för ”partisk vrede” från Demokraterna. Hans tydliga linje fick nästan alla republikaner att rätta in sig i partiledet, och Trump friades med en enda republikan som röstade för att fälla, Utah-senatorn Mitt Romney.

Sådan är Mitch McConnells makt. Hans grepp om det republikanska partiet har varit stort de senaste åren, fullt jämförbar med Trumps.

Nya tongångar

Men nu låter det annorlunda från McConnell, som ju redan tidigare uppgetts ge Donald Trump skulden för att republikanerna förlorade senaten. Flera medier har under natten rapporterat samstämmiga uppgifter om hur senatsledaren ledsnat rejält på president Trump.

Fox News rapporterar att McConnell är ”rasande” på Trump och att han är ”färdig” med presidenten. New York Times uppger att McConnell är ”nöjd” över att Demokraterna går fram med en riksrättsprocess, och CNN uppger att McConnell ser en fällning av Trump i riksrätt som ett sätt att få bort både Trump och trumpismen från det republikanska partiet. Politiksajten Axios, som för övrigt kallat McConnell för ”Mitch the muscle” på grund av hans makt, uppger att han nu lutar mot att rösta för att fälla USA:s president när riksrätten når senaten.

Alla medier hänvisar till anonyma källor. Men så samstämmiga uppgifter läcker inte ut om inte McConnell vill att de ska läcka ut. Det skulle isåfall vara ett sätt att få fler republikaner att känna sig bekväma vid tanken att rösta för riksrätt och för att fälla president Trump.

Politiska framtiden på spel

Många politiker är nämligen livrädda inför att vända sig emot Trump. Presidenten har tidigare hotat oliktänkande partikamrater med att stötta deras utmanare när det är dags för val igen. Riksrätten kommer därför också handla om många människors politiska framtid.

Om Demokraternas 50 senatorer lyckas få med sig 17 republikaner så kommer Trump att bli den första presidenten i USA:s historia att fällas i en riksrätt. Fram till nu har det funnits få tecken som talat för det. Men om uppgifterna kring Mitch McConnell stämmer och han väljer att öppet stötta en fällning så har han därmed också erbjudit sina kollegor politiskt skydd, och då kan vi räkna med att ett gäng republikaner i senaten följer efter honom.

En del kan också komma att välja att inte ställa upp i omröstningen alls, vilket minskar antalet röster Demokraterna måste få med sig. Plötsligt skulle det därmed inte alls vara lika osannolikt att Trump fälls.

Nu är pressen på ”Mitch the muscle” monumental. Hans vägval kommer sannolikt påverka det republikanska partiet lång tid framöver. Ska han återigen ställa upp för presidenten och hans många väljare men därmed också acceptera både Trumps agerande senaste veckan och den riktning som Trump tagit det republikanska partiet de senaste åren, eller ska han ta sin hand ifrån presidenten, försöka få honom fälld och försöka stänga kapitlet då trumpismen dominerade Republikanerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Donald Trump: ”25:e författningstillägget är inget hot mot mig” Foto: Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.