Irans utrikesminister Javad Zarif är pressad av både USA och konservativa krafter i hemlandet. Foto: Ebrahim Noroozi, AP, TT

Analys: Pressad utrikesminister försöker rädda Iran-avtalet

Publicerad
Analys ·

Han hyllades som en hjälte när avtalet som skulle stoppa Irans kärnenergiprogram skrevs under. Nu får Javad Zarif kritik av hökar både i Iran och USA och han är nu på turné för att försöka rädda avtalet

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Iranavtalets överlevnad står överst på agendan när Irans utrikesminister besöker Sverige. Fyra år har gått sedan människor flockades på Teherans gator för att fira att landet skulle öppnas upp mer mot omvärlden. År av förhandlingar hade gått i mål, och EU:s utrikeschef Federica Mogherini sade att världen blivit en säkrare plats med löftet att Iran inte skulle utveckla kärnvapen.

Utrikesminister Javad Zarif är en av avtalets arkitekter. Nu är han på rundresa för att söka Europas stöd, och hans besök i Sverige präglas av de alltmer spända relationerna mellan Iran och USA och det upptrappade läget i Persiska viken.

Kraftigt försämrade relationer

Efter att USA övergav det internationella kärnenergiavtalet med Iran för ett drygt år sedan har relationerna mellan länderna försämrats kraftigt. USA har infört nya sanktioner mot landet och i juni i år sade USA:s president Donald Trump att USA varit ”tio minuter från ett krig med Iran” efter att en amerikansk drönare skjutits ned av Iran.

Under sommaren har Iran beslagtagit flera tankerfartyg i det känsliga Hormuzsundet, bland annat det svenskägda Stena Impero som ägs av Stena Bulk. Dessutom har en iransk oljetanker stoppats av den brittiska marinen utanför Gibraltar.

Sverige kommer att ta upp den svenskägda tankerns öde under Zarifs besök. Samtidigt har Sveriges regering får en fråga om att delta i en USA-ledd internationell insats för att stärka säkerheten i Hormuzsundet. Enligt källor SVT talat med har regeringen ännu inte bestämt om man vill delta i insatsstyrkan.

Rädsla för USA-sanktioner

Listan på talepunkter är lång när Irans utrikesminister i dag anländer till Arvfurstens palats. På agendan står den dödsdömde läkaren Ahmadreza Djalali som greps 2016. Djalali som är svensk och iransk medborgare anklagas för samröre med Israels underrättelsetjänst. Enligt utrikesdepartementet kommer även mänskliga rättigheter att diskuteras liksom Irans roll i ett allt oroligare Mellanöstern och landets relation till Israel.

När USA lämnade kärnenergiuppgörelsen förra året gjorde de övriga undertecknarna Frankrike, Tyskland, Storbritannien Ryssland och Kina klart att man vill hålla fast vid avtalet. Enligt EU-lag får europeiska länder göra affärer med Iran. Problemet är att få betalt eftersom inblandade banker riskerar att dra på sig straffaktioner från amerikanska myndigheter. Det betyder att även svenska storföretags handel med Iran har tvärnitat.

Överger den iranska marknaden

Scania, som för ett par år sedan hade sin största bussmarknad just i Iran har i dag i bara ett par anställda kvar i landet. Det allt mer uppskruvade tonläget mellan USA och Iran har stärkt Irans mer hårdföra krafter, när förhoppningarna om en förbättrad ekonomi inte har infriats. Samtidigt som Zarif inledde sin rundresa i Norden riktas skarp kritik mot kärnenergiöverenskommelsen hemma i Iran.

En av Irans högste ledares rådgivare säger i en intervju med NBC News att Iran aldrig skulle ha undertecknat avtalet. Javad Zarif kommer till Stockholm från Helsingfors och åker på onsdagen vidare till Oslo.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.