Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hur kommer presidentskiftet i USA att påverka Ryssland? Foto: Alex Wong, AFP / Alexei Nikolsky, Pool / Eric Gay, AP

ANALYS: Lär bli kyligt mellan Ryssland och USA framöver

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Relationerna mellan Ryssland och USA är dåliga, och kommer så att förbli när Joe Biden tar över efter Donald Trump. President Putin har visserligen sagt att Joe Biden (till skillnad från Donald Trump) är starkt antirysk, men han har också sagt att Ryssland kommer att fortsätta att arbeta för så goda relationer som möjligt med USA. Allt kommer att fortsätta ungefär som nu, tror Putin.

Bert Sundström

Korrespondent Ryssland

Så blir det nog. Och kanske det till och med kan bli lite lättare för Ryssland att hantera USA när Trumps nyckfullhet försvinner.

USA målas ut som Rysslands stora fiende, men att veta var man har sin motståndare och kunna se var svårigheter och hot finns gör jobbet enklare för Kreml.

Ändå är det förstås negativt för president Putin och de stormrika oligarker som kontrollerar Ryssland att hoppet om slopade sanktioner slocknar. Den nya amerikanska administrationen kommer inte att glömma Rysslands medverkan till Trumps seger för fyra år sedan, kommer inte att acceptera att Ryssland lagt beslag på Krimhalvön eller aggressionen i östra Ukraina och kommer att reagera tydligare på nya ryska försök att störa USA och EU. 

”Putin vet att Biden kommer vara mer principfast”

Än värre för Kreml är nog att USA nu troligen kommer att försöka återta den globala ledarroll som USA abdikerade ifrån under Trump. Ett svagare och mer splittrat EU och en amerikansk president som öppet baktalade NATO:s medlemsländer gjorde ju att Rysslands inflytande ökade. Putin vet, och är förberedd på, att Biden kommer att vara långt mer principfast är Trump.

Att Biden skulle – som George Bush, Barack Obama, och Donald Trump – försöka ”starta om” förhållandet till Kreml är dessutom närmast uteslutet. När Bush träffade Putin första gången 2001 sa han att han sett Putin i ögonen och kunde känna hans själ.

”Lär bli kyligt mellan länderna framöver”

Efter ett möte med Putin 2011 sa Biden till honom:

– Jag har sett dig i ögonen, och jag tror inte att du har en själ.

– Vi förstår varandra, svarade Putin.

Så det lär bli kyligt mellan länderna framöver. På de områden där det är möjligt kan kanske både diplomatiska kontakter och praktiska samarbeten underlättas om USA under Biden får en mer genomtänkt utrikespolitik. Men en mer genomtänkt amerikansk utrikespolitik lär också innebära betydande svårigheter för Putin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.