SVT:s Oskar Jönsson Foto: Mikael Eriksson/TT

Analys: Tre utmaningar som Europa står inför i coronahösten

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I flera av Europas största länder ökar antalet nya coronafall kraftigt och världshälsoorganisationen WHO har varnat för utvecklingen. Rädslan för en ny våg av smitta, lika stor som den i våras, är påtaglig.

Oskar Jönsson

reporter SVT Nyheter

Men samtidigt uppger flera länder att de inte är beredda att stänga ned lika mycket som i våras för att minska spridningen. Kostnaderna blev helt enkelt för höga och många invånare är trötta på restriktioner.

Så här blir det en svår balansgång för ländernas ledare i höst, där ekonomi ska vägas mot liv.

Coronapandemin

Klara sjukvården

Precis som i Sverige har sjukvården i flera europeiska länder haft en väldigt tuff vår. Skulle läget bli lika illa som i våras så kommer det krävas stora ansträngningar igen.

Här kan man undra om personalen har fått de förutsättningar som krävs för att orka. Ett orosmoln är rapporter om personal som inte fått lika mycket semester som vanligt.

Förutom coronapatienter ökar nu också kraven på att hinna ikapp med den vård som fått skjutas på framtiden. Så oavsett utvecklingen kommer hösten att bli ett maratonlopp i sjukhuskorridorerna.

Rädda ekonomierna

Storbritanniens ekonomi krympte med hela 20 procent under de månader som samhället stängde ned. Även andra stora länder som Italien, Tyskland och Spanien har drabbats hårt. Nu är ekonomierna på väg att återhämta sig något.

Dessutom väntas rekordstöd från EU. Men frågan är om åtgärderna verkligen räcker om smittläget förvärras i höst. Krisen kan bli både långvarig och djup.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet