• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävleborgs län i Gävle kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det blev seger för Bernie Sanders i New Hampshire. Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Analys: Sanders kan bli partiets tunga huvudvärk – om framgången fortsätter

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Bernie Sanders blev som väntat segraren i New Hampshire. En ”demokratisk socialist” som kan bli partiets tunga huvudvärk – om framgången fortsätter. Få tror nämligen att Sanders kan vinna mot Donald Trump.

Stefan Åsberg

Korrespondent USA

Ett snöslaskigt New Hampshire levererade egentligen en enda ordentlig överraskning: Amy Klobuchar. Senatorn från Minnesota drog nytta av att nästan hälften av väljarna tycks ha bestämt sig dagarna innan primärvalet i New Hampshire.

Väljarnas sena beslut gjorde att debatten som hölls i slutet av förra veckan fick betydelse. Amy Klobuchar debatterade då effektivt och riktade ett tydligt budskap till väljarna, som tycks ha fastnat hos många: ”I know you and I will fight for you…” Ett utspel som påminde väljarna om att hon förstår situationen i landet och tänker slåss för landets utsatta. Senator Klobuchar nådde stora framgångar bland de äldre väljarna, över 65 år.

Trogen väljarbas hos Buttegieg

New Hampshire gav också Pete Buttigieg ytterligare bevis på att hans kampanj fungerar. Precis som mätningarna visat har borgmästaren från South Bend i Indiana skaffat sig en trogen väljarbas som lyssnar till hans löften om att förändra Washington, en modern ledare som utan erfarenhet från den nationella politiken hävdar att hans fräscha framtoning och skarpa repliker kan utmana Donald Trump.

Bland förlorarna återfinns Elisabeth Warren och Joe Biden. Båda politikerna hade behövt en framgång i New Hampshire. Ett resultat som överträffat de lågt ställda förväntningarna var förhoppningen. Istället kommer kampanjerna nu att möta stora bekymmer med att fylla på kampanjkassorna, och framtiden för både Elisabeth Warren och Joe Biden är högst osäker – även om Biden fortsätter att hävda att hans vändning kommer att ske i South Carolina. Tidigare har Joe Biden nämligen haft ett starkt stöd bland de svarta väljarna.

Sjukvården viktig fråga

Bernie Sanders framgång var ingen överraskning. För fyra år sedan fick han omkring 60 % av stödet i New Hampshire, då han tävlade mot Hillary Clinton. Den här gången var motståndarna fler, men det var tydligt att Sanders här i sin granndelstat har en bred väljarbas bestående av unga väljare.

Många här har också listat hälsoförsäkringar som en av de viktigaste sakfrågorna. Sanders utlovar ju sjukförsäkringar till alla, en svensk modell. Men han har mött hård kritik för att inte ha kunnat visa hur reformen ska finansieras, och inom det egna partiet tvivlar många på 78-åringens möjligheter att övertyga de mittenväljare som behöver attraheras för att besegra Donald Trump. Bernie Sanders står för en vänsterpolitik som majoriteten av amerikanerna kanske inte tilltalas av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det blev seger för Bernie Sanders i New Hampshire. Foto: TT/SVT
Bernie Sanders
Det blev seger för Bernie Sanders i New Hampshire. Foto: JOE RAEDLE/AFP/TT