Enorma folkmassor på gatorna under begravningsprocessionen i Qassem Soleimanis hemstad Kerman. Arkivbild. Foto: ATTA KENARE/TT

Analys: ”Ser vi slutet på upptrappningen mellan USA och Iran?”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Efter det blodisande tonläget de senaste dagarna var de iranska attackerna mot amerikanska mål ett mindre aggressivt svar på dödandet av Soleimani än många hade väntat. Att Iran tycks ha varnat inför operationen tyder på ett intresse för att hålla skadorna begränsade.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Tjugotvå ballistiska robotar avfyrades under onsdagsnatten mot två flygbaser i Irak där amerikanska trupper är stationerade. Attackerna skedde samtidigt som begravningen av Soleimani fortfarande pågick.

Så långt var allt som förväntat. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AP i tisdags förutspådde USA:s försvarsdepartement att en iransk hämndattack skulle komma inom en eller två dagar. Några timmar senare inträffade den.

Konflikten mellan USA och Iran

Irans utrikesminister Javad Zarif skrev på Twitter att attacken skett i självförsvar, och att Iran inte vill att den upptrappade situationen ska eskalera till ett krig.  

Irans högste ledare Ayatollah Khamenei kallade attackerna för ”ett slag i ansiktet på USA” men tillade att ”dessa militära aktioner inte är nog”.

Inga dödsoffer enligt USA

Iranska statsmedier gick under onsdagsmorgonen ut med uppgifter om att minst 80 amerikaner dödats i nattens attacker, men USA:s president slog fast att detta inte stämde: 

  – Det amerikanska folket ska vara tacksamt och lyckligt, för det förekom inga dödsoffer och skadorna var minimala, sade Donald Trump i ett tal till aktionen. 

Att Iran tycks ha varnat inför nattens attackerna kan tyda på att det finns ett intresse av att hålla skadorna begränsade. För att inte tvinga USA till fler motattacker – vilket skulle öka risken för en våldsutveckling utom kontroll.

”Ni högg av Soleimanis hand”

Det var i fredags som USA riktade ett drönaranfall mot den iranske toppgeneralen som just landat på Bagdads flygplats i Irak. Omedelbart efter Soleimanis död gjorde regimen i Teheran klart att en hämndaktion väntade. Man sade att svaret skulle komma direkt från Iran och inte från en allierad eller proxymilis som till exempel Hizbollah.

Nu har missiler avfyrats mot amerikanska mål i Irak från Teheran, och Iran har gjort det man sagt att man skulle göra. Men flera bedömare menar att efterverkningarna av Soleimanis död kommer att spela ut under lång tid framöver. 

Irans styre har upprepade gånger de senaste dagarna krävt att amerikanska trupper lämnar baser i Mellanöstern. ”Ni högg av Soleimanis hand från hans kropp, och vi kommer att hugga av era fötter i regionen” sade landets president Hassan Rouhani i går. 

Iran och USA konkurrerar om inflytande i Irans grannland Irak, där oron är stor för en en växande våldsspiral. Irans inflytande i Irak har vuxit stadigt sedan den USA-ledda invasionen som avsatte diktatorn Saddam Hussein 2003 – och Teheran har i årtionden försökt begränsa det amerikanska inflytandet. Efter att USA dödade Soleimani i Bagdad har det irakiska parlamentet i en omröstning uppmanat amerikanska trupper att lämna landet. 

”Blandade intressen”

Jarrett Blanc från Carnegie Endowment for International Peace menar att Irans robotattacker mycket väl kan vara slutet på den öppna hämndaktionen för Soleimanis död, men att Iran sannolikt har siktet inställt på att på sikt pressa USA att dra tillbaka sina trupper från Irak:

”Iran har ett tillfälle nu att tvinga ut USA, och även om det handlar om blandade intressen från deras perspektiv, så kommer de troligen att använda sig av det tillfället”, säger han till CNBC.

Iraks premiärminister Adel Abdel Mahdi har fördömt attackerna och vädjat till Iran och USA att inte skapa ytterligare en konflikt på irakisk mark. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Konflikten mellan USA och Iran

Mer i ämnet