Trycket är hårt på Sydafrikas president Jacob Zuma att lämna presidentposten och hela landet håller andan inför ett besked. Foto: TT

Analys: Sista versen för Jacob Zuma

Uppdaterad
Publicerad

ANALYS · Sydafrika kokar av uppgifter kring president Jacob Zumas förestående reträtt från presidentämbetet. Hans tal till nationen har ställts in och nu lobbar man intensivt från ANC för att få honom att kliva av. 

Johan Ripås, Afrikakorrespondent

Johan Ripås

Utrikesreporter

Mycket tyder på att partiet har kommit överens med Zuma om hur och när han ska avgå. Vice president Cyril Ramaphosa meddelade idag att han inom de kommande dagarna ska meddela hur situationen ska lösas. 

”Folket i Sydafrika vill och har rätt till att få ett avslut på detta.” skriver Ramaphosa.

Nu handlar det troligen om att få till en lösning som alla är nöjda med – såväl Zuma själv som hans lojalister och ANC. Och inte minst folket. 

ANC lär erbjuda Zuma en stilfull reträtt. Samförstånd och enighet kommer att betonas. Det sista ANC behöver är ytterligare missnöje och stridigheter inom partiet. 

Det är val nästa år och Ramaphosa måste snabbt ena partiet i en tydlig riktning framåt. 

För Jacob Zuma återstår att hantera de åtal som hänger över honom. Så det kan dröja innan han kan slå sig till ro i sitt enorma hus i Nkandla, som han lät skattebetalarna ta notan för. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Jacob Zuma

Mer i ämnet