Migranter från Honduras, på väg mot USA, drabbar samman med guatemaliska säkerhetsstyrkor. Januari 2021. Foto: JOHAN ORDONEZ/AFP/TT

Analys: ”Situationen har blivit allt mer desperat”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Tusentals migranter från Honduras har tagit sig in i Guatemala och fortsätter nu mot Mexiko och slutmålet USA. De centralamerikanska länderna hör till de fattigaste i Latinamerika och de lider även av brutalt gängvåld.

Att migrera norrut har länge varit ett alternativ för de som drömmer om ett bättre liv.

Och under de senaste året har situationen blivit allt mer desperat.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

Klimatförändringarna har drabbat regionen hårt med tätare och intensivare orkaner, och bönder vittnar om hur regnsäsongerna rubbats och gjort det svårt att försörja sig på traditionella grödor som majs och kaffe. Dessutom har coronakrisen slagit hårt mot redan svaga ekonomier med växande arbetslöshet och fattigdom som följd. Samtidigt rör sig flera centralamerikanska länder just nu i auktoritär riktning.

Kastade ut FN

I Nicaragua har den före detta gerillaledaren Daniel Ortega konsoliderat sin kristna och socialistiska enpartistat. I Honduras domineras politiken av ett korrupt maffiavälde med kopplingar till narkotikahandel. I El Salvador styr den unge populära presidenten Nayib Bukele genom sociala medier men har skickat in militären i kongressen. Och i Guatemala har statsmakten slängt ut det FN-organ som skulle hjälpa till med att bekämpa korruptionen.

Om situationen i Centralamerika inte stabiliseras är en ökad migration norrut mycket trolig. Det finns bland internationella experter en tro på att en ny administration i Vita Huset med Joe Biden i spetsen kommer att satsa mer på att försöka lösa de underliggande orsakerna till att människor lämnar Centralamerika – det handlar bland annat om satsningar på ekonomiskt stöd för att angripa fattigdom korruption och våld. Biden har även lovat att det ska bli lättare att söka asyl i USA.

Gängkultur från USA

Men USA:s relation till Centralamerika är minst sagt komplicerad. USA betraktade under hela 1900-talet Latinamerika i allmänhet och Centralamerika i synnerhet som sin naturliga intressesfär och tog sig friheter att tillsätta och avsätta presidenter efter eget tycke och smak. Storföretag från USA dominerade näringslivet i regionen och uttrycket ”bananrepublik” – som nu ironiskt kommit att användas om den dramatiska politiska utvecklingen i USA – föddes för att beskriva hur amerikanska fruktbolag bestämde över hela länder i just Centralamerika.

Under Kalla kriget stöttade USA brutala regimer och finansierade väpnade uppror för att förhindra att länder i regionen gick sin egen väg och kanske allierade sig med östblocket. Och även de brutala kriminella gäng som utövar ett skräckvälde i många centralamerikanska städer har tydlig koppling till USA. Gängen föddes bland migranter som inspirerades av gängkulturen i Kalifornien och sedan tog med sig den till hemländer som El Salvador och Honduras.

Bidens stora utmaning

USA har under president Trump genomfört kontroversiella åtgärder för att stoppa migrationen. Barn har separerats från sina familjer i migrantläger och ett nytt avtal gjorde Mexiko till USA:s gränsvakt – ungefär samma roll som Turkiet fått av EU. Målet är att centralamerikanska migranter ska stanna i Mexiko istället för att söka asyl i USA. Men avtalet har fått hård kritik från människorättsorganisationer som menar att asylrätten sätts ur spel och att Mexiko inte är en trygg plats för människor på flykt.  

Under det senaste året har det kommit flera rapporter om hur centralamerikanska migranter blir offer för utpressning, människohandel och sexuellt våld i mexikanska gränsstäder. Migrantkaravanerna är ett försök att skydda sig mot våld och övergrepp där en större grupp ses som bättre skydd mot våld och övergrepp från karteller och korrupta poliser längs vägen. Men det har även funnits politiska organisationer bakom som vill väcka uppmärksamhet kring migrationsfrågan. 

Att hitta en långsiktigt hållbar lösning på migrationsfrågan kommer att kräva regionalt samarbete mellan USA, Mexiko och de centralamerikanska länderna. Det blir en av USA:s nya president Bidens stora utmaningar på den internationella arenan.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.