Omvärldens reaktioner på omikromviruset är ett hårt slag mot Sydafrika som behöver turistsäsongens inkomster, skriver SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås. Foto: Nic Bothma/EPA/TT

Analys: Södra Afrika blöder och sprickan mot Väst vidgas

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Allt vände över en natt. Det är en klyscha, men bättre går nog inte att beskriva när hela södra Afrika hamnade i coronafrysboxen. Den dominerande reaktionen här är att Västvärlden, utan att blinka, slängde sex afrikanska länder under bussen. Och makthavare som är antiväst har redan slagit mynt av situationen.

Johan Ripås

Afrikakorrespondent

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa lutar sig fram mot kameran och talar långsamt till nationen. Han namnger en rad länder i Väst som han är djupt besviken på. Det syns att han menar allvar.

Ramaphosas parti ANC och oppositionen är normalt sett som hund och katt. Men på söndagskvällen står de stora partierna upp mangrant bakom sin president: Väst har svikit Sydafrika.

De sydafrikanska forskarna upptäckte mutationen Omikron och slog omedelbart larm över världen. Precis som man ska. Men världen tog inte deras hand, den vände dem ryggen. Det är så man känner.

I torsdags förberedde sig Sydafrika på turistsäsongens helt livsnödvändiga inkomster, men under fredagen kom dråpslaget och hela världen började avboka. De svenska turister som var här uppmanades att lämna landet så fort som möjligt av Sveriges ambassadör Håkan Juholt.

Landet har kraschat ekonomiskt

Turismen är en av Kapstadens absolut viktigaste inkomstkällor. Under 2019 kom över 430 000 turister bara från Storbritannien – det land som nu var först ut med att stoppa flygen härifrån.

För varje dag som går blöder Sydafrika alltmer. Landet har redan kraschat ekonomiskt och upplever nu att man får benen undanslagna en gång till. Det riskerar att skapa mer extrem fattigdom, vilket i sin tur betyder mer död och mer lidande. Länderna runt är nära knutna till Sydafrikas ekonomi och de drabbas också hårt.

Det tycktes gå lätt att införa flygstopp och rödlistningar, men nu undrar många här om det kan gå lika fort att dra tillbaka besluten. Särskilt nu när Omikron redan hittats på många ställen i världen. Ingen vet heller var mutationen uppstod.

Menar att flygstoppen var fel

I Etiopien har premiärminister Abiy Ahmed under en längre tid fört ett verbalt krig mot Väst –  som inte stödjer honom i Tigray-konflikten. I söndags tog hans talesperson Bilene Aster Seyoum chansen att blanda budskapen och ta flygstoppen som bevis för att Väst gärna offrar södra Afrika, precis som man gjort med Etiopien.

I princip får hon medhåll av WHO, som menar att flygstoppen var fel.

Det finns en begynnande spricka på många håll mellan Väst och Afrika. Inte minst syns det i de fransktalande länderna, där man det har blivit alltmer känsligt med fransk militär närvaro. Att södra Afrika känner sig orättvist straffat av Väst riskerar definitivt att vidga den sprickan.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.