Analys: Solkraft är framtiden men loket ur fattigdomen är kolet

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I Indien har ekonomin återigen tagit fart, vilket leder till ökad användning av kolkraft. De närmsta decennierna kommer Indiens energival bli avgörande för världens klimat.

Malin Mendel

Korrespondent, Indien

Att minska kolet var en stor tvistefråga vid klimatsamtalen i Glasgow 2021 där länderna slutligen enades om att ”fasa ner” förbrukningen. Det var Indien som i sista stund fick bort formuleringen “fasa ut” och i år beräknas kolproduktionen i Indien öka med 12 procent, enligt en färsk rapport från Internationella energirådet IEA.

Indiska politiker har lovat el till alla och Indien kommer vara det land som ökar sitt energibehov allra mest de närmsta åren. Men det är en gigantisk utmaning att ställa om till förnybart – samtidigt som hundratals miljoner människor efterfrågar högre levnadsstandard – liknade den som vi i Sverige tar för given.

Klimatkrisen

Kräver kolfritt av utvecklade länder

För att skapa mängder av nya jobb krävs tillverkning i stor skala, och fabriker förbrukar massor av energi. Så trots att Indien satsar stort är det svårt för miljövänliga alternativ att hänga med, eftersom efterfrågan på el ökar så snabbt.

I Indien kommer 70 procent av elen från kol, och från en indisk horisont är det rättvist att Indien tillåts bygga upp samma välstånd som vi har i väst genom denna relativt billiga energikälla ett tag till.

Därför anser Indien att redan utvecklade länder borde göra sig fria från kol 2030, och på det sättet lämna utrymme till Indien att avveckla kolkraften först 2070.

Klimatet inte en stor valfråga

Ett annat argument från indiskt håll är att Indien endast orsakat 3 procent av de historiska utsläppen, och en indier än så länge bara släpper ut en åttondel av en amerikan.

Under mina 16 år i Indien har jag bevakat otaliga valrörelser, och jag kan inte minnas att miljö eller klimat någonsin varit en stor valfråga. För indiska politiker som vill bli omvalda gäller det nu att hitta en balansgång mellan akuta behov av tillväxt och jobb, och mer långsiktiga åtaganden för klimatet.

Tricket är antagligen att göra just det som Indien försöker – att fasa ut det fossila samtidigt som man satsar på förnybart – och i bästa fall på det sättet skapa nya jobb och tillväxt.

Stort behov av teknik

Framförallt är det solenergin som är hoppingivande, eftersom det finns gott om sol i Indien och det är redan billigare än kol. Det finns också mängder av startups med smarta tekniska lösningar – och det pågår ett stort utbyte vad gäller just miljöteknik med till exempel Sverige.

Indien är i stort behov av både teknik och kunskap för att klara klimatomställningen. Just därför har FN inrättat den gröna klimatfond som ska hjälpa utvecklingsländer att leva upp till sina åtagande enligt Parisavtalet. Men utbetalningarna har dragit ut på tiden, och Indien menar att de rikare länderna behöver leva upp till sina löften om de ska ställa krav på fattigare länder.

På klimatmötet i Glasgow framställdes Indiens miljöminister som en miljöbov här i väst, men bland utvecklingsländer som befinner sig i samma situation som Indien var han lite av en hjälte.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Klimatkrisen

Mer i ämnet